Hijs Hokij doet goede zaken

Hijs Hokij doet goede zaken

Door de dubbele winst afgelopen weekend tegen respectievelijk Zoetermeer Panters (4-2) en Kemphanen Eindhoven (5-1) deed Hijs Hokij een belangrijke stap naar plaatsing voor de halve finale van de Nederlands beker. Hierdoor staat de Haagse formatie met 9 punten uit 3 wedstrijden aan kop. Komend weekend staat er geen thuiswedstrijd op het programma en speelt men zondag uit in Geleen.

DERBY

De eerste van minimaal 4 derby’s stond al vroeg in het seizoen op het programma. Voor ruim 1550 toeschouwers stuurde Hijs Hokij de Panters terug naar hun kooi. De dik verdiende overwinning was meer dan terecht, maar zoals de eindstand al doet vermoeden moest de Haagse ploeg diep gaan. Binnen een minuut lagen Jasper Kick en Turpijn al met elkaar in de clinch en het belang van de wedstrijd was gelijk duidelijk. Er waren wat kansen over en weer, Bas Britstra viel geblesseerd uit, maar in de 14e minuut kon het Haagse publiek op de banken gaan staan. Jurryt Smid opende verdiend de score. In de 2e periode waren opnieuw beide ploegen over en weer gevaarlijk, maar ook in deze periode was Hijs Hokij de betere ploeg. Alan van Bentem drukte dat met de 2-0 in de score uit. Zoetermeer bewees zich daarvoor nog een slechte dienst. De technisch goede, maar mentaal zwakke Skop mocht 12 minuten afkoelen in de strafbank. Vlak voor het verstrijken van de 2e periode kon ook Michael van Rijswijk zich niet beheersen, trok zijn handschoenen uit en wou met Maurice van der Schuit kennis maken. Maurice keek slechts lachend naar het scorebord en van Rijswijk mocht afkoelen in de strafbank. Ook in de slotperiode liet Hijs Hokij zien wie de baas in Zuid Holland is. Raymond van der Schuit en Jeffrey Melissant verdubbelden de voorsprong en Zoetermeer mocht blij zijn dat de Hagenaars al dan niet bewust een stapje terug deden. Hierdoor bleef de score nog redelijk en kon Zoetermeer zich zelfs terug knokken in de wedstrijd tot 4-2. Verder liet Hijs Hokij het niet komen waardoor er 3 punten op hun conto konden worden bijgeschreven. Grote afwezige bij deze derby was opnieuw TV West die stoïcijns het regionale ijshockey blijft boycotten.

KEMPHANEN

De wedstrijd in Eindhoven begon moeizaam. In de 1e minuut drong Hijs Hokij gelijk aan maar een snelle straf gaf gelijk een ommekeer. Ook een complete off day voor het arbitrale trio werkte niet mee aan een leuke wedstrijd. Kemphanen kwam in de 17e minuut verdiend op voorsprong. Na de zoveelste straf tegen was het Hijs Hokij dat met een man minder 1,5 minuut later terugsloeg via Jeffrey Melissant. Met nog 9 seconden op de klok in de eerste periode was het de goed spelende en hard werkende Oliver Pataky die Hijs Hokij, enigszins tegen de verhouding in, op voorsprong zette. In de 2e periode kwam het besef iets terug bij de scheidsrechter dat de teams de hoofdrol horen op te eisen en niet hij. Toch namen de irritaties hand over hand toe. In deze periode waren het Stace van Bentem en Donny van Musscher die de score naar 1-4 brachten. Marco Bommezijn zorgde in periode 3 voor het laatste doelpunt waardoor de eindstand 1-5 werd. Opvallender waren de (verbaal) ruziënde coaches en spelers van beide teams onder leiding van een scheidsrechter die totaal de weg kwijt was en de onenigheid tussen Lucca Kluijtmans (Eindhoven) en Stace van Bentem (Hijs Hokij) waarbij de eerste middels een niet nette actie een niet nette actie van de tweede uitlokte. Na een minuten lange discussie konden beide kemphanen gaan douchen. Een wedstrijd om snel te vergeten, maar wel 3 punten rijker.

VOLGENDE THUISWEDSTRIJD

De volgende thuiswedstrijd is op vrijdag 20 oktober tegen Amsterdam. Aanvang op de Uithof is 20.30 uur. Bij winst plaatst Hijs Hokij zich definitief voor de halve finale van de beker.