HIJS HOKIJ IN EVENWICHT IN FINALE

HIJS HOKIJ IN EVENWICHT IN FINALE

Hijs Hokij heeft in de eerste finale wedstrijd in de best of 5 serie in de verlenging het onderspit moeten delven tegen Unis Flyers Heerenveen. Na een 3 – 0 achterstand te hebben weggewerkt waren het de Friezen die met 4 – 3 aan het langste eind trokken.┬áDe 2e wedstrijd op zondag in Den Haag werd met 5-3 gewonnen.

ACHTERSTAND

In een gelijk opgaande wedstrijd waren het de Unis Flyers die scherper aan de wedstrijd begonnen en de kansen beter wisten te benutten. In de eerste zes minuten van de wedstrijd verscheen Hijs Hokij veelvuldig bij het goal van Heerenveen zonder daarbij echt gevaarlijk te worden. Hierna trok Heerenveen het initiatief naar zich toe en sprong effectief met de geboden kansen om waardoor ze met een 2 – 0 voorsprong de eerste pauze ingingen. Toch was het geloof bij de Haagse aanhang nog steeds aanwezig. Zeker gezien de stunt vorige week in Herentals. Toen echter de 3 – 0 viel leek de strijd gestreden.

COME-BACK

Ook nu zorgde Hijs voor een mooie come-back. In de 35e minuut schoot Ben Rurup de 3 – 1 binnen in een overtal situatie waarna 2 minuten later Jasper Kick het 2e Haagse power-play goal van de avond maakte. In de 3e periode drong Hijs Hokij aan maar bleef Heerenveen ook gevaarlijk. Een goed keepende Fabian Schotel voorkwam een grotere Heerenveense voorsprong en zijn Friese collega zorgde ervoor dat Hijs Hokij niet langszij kon komen. Met een Haagse en Heerenveen speler op de strafbank liep Flyers speler Ronald Wurm 2 minuten voor tijd ook nog tegen een straf aan. Hijs Hokij rook zijn kans en coach Chris Eimers wisselde ruim 1 minuut voor tijd zijn goalie in voor een extra veldspeler. Slechts 10 seconden hadden de Hagenaars nodig om via Alan van Bentem op gelijke hoogte te komen. Een domme Haagse straf 14 seconde voor tijd leek uiteindelijk beslissend. Na 01.39 minuut in de verlenging met nog slechts 7 strafseconden op de klok was het toch Heerenveen die uiteindelijk de winst naar zich toe trok : 4 – 3.

BLIKSEMSTART

Zondag kende de Hagenaars een goede start. Na 2,5 minuut pakte men via Jasper Kick de voorsprong. Hijs Hokij speelde fel, compact en hield de druk op de Flyers. Het enige verwijt was dat men verzuimde om een grotere voorsprong te nemen. In de 11e minuut wist Heerenveen een man meer situatie optimaal te benutten en kwam op gelijke hoogte. Vlak voor het verstrijken van de 1e periode kreeg Hijs Hokij een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. In een 2 man meer situatie hield Flyers goalie Idzenga zijn team in de race. Toch kreeg Hijs Hokij in de 27e minuut wat men verdiende toen Jeffrey Melissant binnen schoot. In plaats dat Hijs Hokij afstand nam knokte Heerenveen zich terug en ging zelfs met een 2-3 voorsprong de 2e pauze in.

VERDIENT

Via een power play goal van Thomas Roosendaal kwamen de Hagenaars gelijk na de pauze op 3-3. Amper 5 minuten later volgde de 3e power play goal van Hijs Hokij. Raymond van der Schuit gaf de Uithof bewoners een verdiende voorsprong. De Flyers namen met nog 1’53” op de klok een time out en wisselde de goalie in voor een extra veldspeler. Twaalf seconden later kwam de puck via de uitstekend keepende (en verdiend tot Man of the Match gekozen) Fabian Schotel bij Thomas Roosendaal die aan alle onzekerheid een einde maakte en de puck in het lege doel schoot.

BESLISSING

Woensdag vindt de 3e wedstrijd in Heerenveen plaats. De 4e en voor 1 van de teams beslissende wedstrijd gaat op vrijdag 24 maart op de Uithof gespeeld worden. Aanvang is 20.30 uur. Er zijn een aantal scenario’s denkbaar. Wint Heerenveen woensdag dan moet Hijs Hokij winnen om een 5e wedstrijd af te dwingen. Zo niet is Heerenveen kampioen.
Wint Hijs Hokij woensdag is de situatie omgekeerd. Dan moet Heerenveen winnen, want bij winst zou Hijs Hokij dan in eigen huis kampioen worden.