Geschiedenis

Hijs Hokij Den Haag is dé Haagse ijshockeyvereniging uitkomend op het hoogste niveau. De thuiswedstrijden van de club worden gespeeld in De Uithof. Met een bikkelharde selectie, een grote achterban en geweldige sfeer is een ijshockeywedstrijd van Hijs Hokij zeker een bezoekje waard!

In onderstaande video alvast een voorproefje over de rijke geschiedenis van Hijs Hokij: ‘2008-2019 |De meest succesvolle jaren’

IJshockey historie in Den Haag

Den Haag is de stad met zo’n beetje de langste ijshockeygeschiedenis in Nederland. De club is opgericht op 19 mei 1933, wat Hijs Hokij de oudste ijshockeyclub van Nederland maakt. In 1937 werd in Den Haag de eerste overdekte ijsbaan van Nederland geopend, de Hokij. De club strijdt onder grote publieke belangstelling tegen talloze internationale tegenstanders.

Haagse dominantie (1951-1969)
Na de hergeboorte van het ijshockey in Nederland begint in Den Haag een absolute bloeiperiode. Teams uit Brussel, Düsseldorf, Dortmund, Keulen, Krefeld, Luik en Parijs waren de tegenstanders om de West-Europacup die werden gespeeld voor volgepakte tribunes.

De opeenvolgende jaren blijft het Haagse team ijzersterk, met als basis een aantal fantastische ‘imports’ zoals Pat Adair, de absolute publiekslieveling in de jaren ’60, Carl Foster en Ron Naud. Hijs Hokij speelt in het seizoen 1962-1963 in totaal 33 wedstrijden (zowel in Den Haag als in Europa) en wint ze allemaal. Vijf clubs doen mee aan de eerste Nederlandse competitie in veertien jaar. Naast Hijs Hokij, het Amsterdamse Amstel Tijgers, IJHC Deventer en Tilburg Trappers ook IJHC Rotterdam. Hijs Hokij is en blijft verreweg het sterkste team. Met een doelsaldo van 125 treffers voor en zes tegen, winnen de Hagenaars alle acht wedstrijden in de dubbele competitie. Naast de eerder genoemde Pat Adair en Carl Foster maken Haagse vedetten als Arie Klein (Sinds 2018 ‘De Legende’ van Hijs Hokij), Wil Ooms, Rudi Bakker, Cyriel van Dijk, Joop Manuel en Wil van Dommelen deel uit van dat kampioensteam. Ook in de vier seizoenen daarna blijft Hijs Hokij superieur. Met vijf opeenvolgende kampioenschappen vestigt de club uit de hofstad de eerste Nederlandse ijshockeydynastie.

Het Haagse ijshockey maakt een eerste moeilijke periode door vlak voordat De Uithof wordt gebouwd (1972). Er ontstaat ruzie tussen spelers en bestuur en andere betrokkenen. Sponsors willen zelfs invloed uitoefenen op het technisch beleid. Dat alles leidt er uiteindelijk toe dat Hijs met de nieuwe sponsor Veronica 538 naar De Uithof verkast en dat RAAK YHC Den Haag zich vestigt op de Houtrust. Een ontwikkeling die door de ijshockeybond en de gemeente direct wordt betreurd.

Het team dat voor het eerst op de nieuwe thuisbasis speelt is Hijs Veronica 538 dat eind 1972 debuteert op De Uithof. In de eerste jaren van De Uithof spelen zich bloedstollende taferelen af op het Haagse ijs. De derby tussen Hijs en RAAK zorgde voor veel spektakel en was zeer in trekt bij het publiek. In 1973 komen zelfs 3.948 mensen naar De Uithof om de streekderby te bekijken.

Samenwerking

Terwijl in 1973 al diverse pogingen werden ondernomen om de twee Haagse ijshockeyclubs met elkaar te doen fuseren zijn de clubs in 1983 nog steeds gescheiden. In dat jaar verhuist Hokij Houtrust naar De Uithof en de naam wordt veranderd in Hokij Uithof. Er speelden vooral tussen de twee besturen lange tijd teveel sentimenten om tot een fusie te komen. Maar toen er midden in de jaren ’90 gesneden moest worden in de subsidie werd de fusie een feit en ontstond Hijs Hokij Wolves. Om niemand tegen de schenen te schoppen werden er ook nieuwe clubkleuren gekozen, dus geen groen van Hijs en geen blauw van Hokij. De shirts van de Florida Panters (rode uit shirts en witte thuis shirts) werden de nieuwe shirts van Hijs Hokij Wolves. Hijs Hokij Wolves was meteen een van de succesvolste jeugdverenigingen met jaarlijks finale’s en landskampioenschappen in diverse leeftijdscategorieën.

De nieuwe hoogtijdagen

Met de komst van André Janssen in 2008 keerde Hijs Hokij weer terug aan de top van het Eredivisie ijshockey in Nederland. Met inzet van veel energie en sponsorgeld slaagde hij erin het Haagse ijshockey een glorieperiode te bezorgen, die de sport in de stad sinds de jaren zeventig niet meer had gekend.

Een nieuwe succesperiode was daarmee op komst. In het seizoen 2011-2012 werd er voor de tweede keer, sinds het begin van ijshockey in Den Haag, de Nationale Beker binnengehaald. Het team kwam zonder al te veel kleerscheuren in de finale. In deze finale kwam HYS The Hague het team Ruijters Eaters uit Geleen tegen. Deze finale werd op dramatische wijze gewonnen door Geleen, door in de allerlaatste wedstrijd HYS – in Den Haag – te verslaan met 1-7. Alhoewel het team niet het landskampioenschap had gewonnen, werd het team onder luid applaus onthaald bij de seizoensafsluiting voor de supporters.

Het seizoen 2012-2013 werd ‘geopend’ met de wedstrijd om de Ron Berteling Schaal (de supercup van het ijshockey) welke HYS, na een 3-2-overwinning (verlenging) op Ruijters Eaters Geleen won. Het seizoen werd afgesloten met de tiende landstitel in de geschiedenis van de club. Het team van coach Alexander Selivanov was in een “best-of-5 serie” met 3-0 te sterk voor Destil Trappers Tilburg. De derde en beslissende overwinning werd in een stampvolle Uithof met 2.500 fans geboekt: 5-4!

In de Nationale Beker ging het team in drie wedstrijden onderuit tegen de latere winnaar Tilburg. Ook de nationale titel ging naar Tilburg, terwijl Den Haag na een ‘houdini act’ nog de finale had gehaald. In de halve finale om de titel moest HYS het namelijk opnemen tegen Friesland Flyers, die in de ‘best-of-seven’-serie na drie wedstrijden al op een 3-0 voorsprong stond. HYS The Hague wist de serie vervolgens met 4-3 te winnen van Heerenveen. In de finale was Tilburg dus de tegenstander, die de serie in uiteindelijk 6 wedstrijden won. De HYS The Hague periode leverde uiteindelijk drie landstitels, de Nationale Beker en tweemaal de Ron Berteling Schaal op. Ook werd twee keer de North Sea Cup gewonnen.

Géén Eredivisie

Na problemen met bestuur, sponsors en het stadion, kwam het nieuws naar buiten dat De Uithof, de locatie waar HYS al jaren speelde, in financiële nood zat. Na onderhandelingen met het stadsbestuur van Den Haag, kon De Uithof doorgaan, samen met de stichting die alle divisies onder de hoede had. Voor de hoofdmacht, HYS The Hague, betekende dat dit nieuws te laat kwam. Na het verstrijken van de deadline om het team aan te melden voor de Eredivisie, kwam de melding dat het bestuur officieel was gestopt: ‘Helaas moeten wij de NIJB hierbij berichten dat geen eredivisieteam gaat uitkomen voor Den Haag het komende seizoen’, schreef Hijs Hokij-voorzitter Harry Vlaardingerbroek in een brief aan de ijshockeybond. Verschillende spelers van het HYS The Hague hadden al een andere club gevonden of stapte over naar het team van Den Haag in de Eerste Divisie. Het was definitief einde verhaal voor HYS The Hague.

Het team na 2014

Na het verdwijnen van HYS The Hague in de zomer van 2014 besluit de amateurtak van de vereniging Hijs Hokij Den Haag om in het seizoen van 2014-2015 uit te komen in de Eerste Divisie, het op één na hoogste niveau van Nederland. Dat bleek een hele goede beslissing te zijn. Voorzitter Harry Vlaardingerbroek besluit om Angelo Bomius en Jacqueline Stolze bij het bestuur te halen. Deze combinatie blijkt uitstekend te werken. In de Eerste Divisie doet Hijs Hokij het uitstekend. Sinds de Hagenaars uit de Eredivisie zijn gestapt, is het drukker dan ooit in De Uithof en staat de club bovenaan de ranglijst!

Hijs Hokij Den Haag is dat jaar op één duel na ongeslagen in eigen huis. De club bereikt dan ook de finale, waar Nijmegen de tegenstander is. Twee ijshockeysteden die nog niet zo lang geleden kampioen waren in de Eredivisie treffen elkaar nu in de finale van de Eerste Divisie. Beide duels worden gespeeld in een best-of-two. De eerste finalewedstrijd in Nijmegen verloor Hijs Hokij na penaltyshots.

De alles beslissende wedstrijd volgt in een uitverkochte Uithof. Maar liefst 3000 ijshockeyliefhebbers zagen Hijs Hokij in eigen huis winnen van Nijmegen met 4-3. Een grappig feit is dat de finale van de Eerste Divisie beter bezocht werd dan de finale van de Eredivisie. Met de overwinning in eigen huis was Hijs Hokij kampioen van de Eerste Divisie op basis van wedstrijdpunten! Een bekroning op een fantastisch seizoen!

Opmars

Enkele jaren geleden werd dan wel een stapje terug gedaan naar de Eerste Divisie, maar bij de oprichting van de BeNe League was Hijs Hokij weer van de partij! Onder leiding van de nieuwe coach Chris Eimers was de doelstelling om de play off’s te halen. Uiteindelijk werd Hijs Hokij in de halve finale uitgeschakeld tegen de latere winnaar van de BeNe League, HYC Herentals.

Ook voor het seizoen 2016-2017 werd de lat weer wat hoger gelegd. Beter presteren dan een jaar daarvoor met minimaal een finale plaats. Dat seizoen verliest Hijs Hokij de finale in Thialf om het landskampioenschap van Nederland tegen de UNIS Flyers Heerenveen. Hijs Hokij weet ook de finale van de BeNe League te halen waarin de UNIS Flyers opnieuw de tegenstander is. De fans weten massaal De Uithof te vinden met als klapper de 3300 toeschouwers in de vierde play off wedstrijd tegen Heerenveen. Helaas waren de UNIS Flyers uiteindelijk te sterk voor de ploeg van Chris Eimers.


2017-2018 ‘The Triple’

Na twee verloren finales nam Hijs Hokij in het seizoen 2017-2018 wraak op de UNIS Flyers! In december van dat jaar maakte de Nederlandse IJshockeybond bekend dat de Bekerfinale in de Haagse Uithof wordt gespeeld. Dat ijshockey leeft in Den Haag was heel snel duidelijk: binnen 48 uur was de Bekerfinale al uitverkocht met een lange wachtlijst tot gevolg. Voor ruim 2600 toeschouwers en de camera’s van de NOS werd een klinkende 7-3 overwinning behaald! Na afloop nam captain Alan van Bentem de beker in ontvangst voor de derde maal in de historie van Den Haag!

Het was de eerste van de drie finales tussen de Friese formatie en de Haagse ploeg. Na de Bekerfinale stoomde Hijs Hokij door naar het Final Four weekend in Thialf om te strijden om het Nederlands Kampioenschap. In de halve finale moest Geleen eraan geloven, waarna het team van Chris Eimers in het hol van de leeuw met 1-0 de landstitel veroverden van de UNIS Flyers! Het doelpunt dat Hijs Hokij het landskampioenschap bezorgde werd gescoord door Marco Bommezijn. Hijs Hokij was Nederlands Kampioen, de tweede prijs was een feit en voor het eerst in de 85-jarige historie van Hijs Hokij werd de dubbel gewonnen!

Maar het team was nóg niet klaar. In de BeNe League play-offs werd in de kwartfinale gewonnen van Leuven, in de halve finale won Hijs Hokij overtuigend van Nijmegen en in de finale trof Den Haag opnieuw op de UNIS Flyers. Een best of 5 serie moest bepalen wie de titel in de BeNe League ging pakken. De eerste wedstrijd in De Uithof werd met 4-2 gewonnen. De tweede wedstrijd in Heerenveen werd met 3-1 verloren. Voor wedstrijd nummer drie in Den Haag zorgde penalty shots uiteindelijk voor een Haagse zege. In de vierde wedstrijd in Thialf zette Hijs Hokij de kroon op het seizoen. Maar liefst vier supportersbussen en tientallen auto’s vonden de weg naar Friesland. De 700 Haagse supporters zagen een oppermachtig Hijs Hokij een 1-5 overwinning binnen slepen. Daarmee was de derde titel van het jaar binnen! 2017-2018 zal de geschiedenisboeken ingaan als één van de succesvolste jaren van het ijshockey in de Hofstad!

Hijs Hokij Den Haag wint de Triple in 2017-2018!

SPONSOREN

UltimAir

UltimAir

De Uithof

De Uithof

Molenkamp

Molenkamp

Out of the Sun

Out of the Sun

Manbodh Watches

Manbodh Watches

De Boer Salades

De Boer Salades

SportCity

SportCity

Dooh

Dooh

De Reklame Winkel

De Reklame Winkel

Primera Abeltje

Primera Abeltje

Veron Kappers

Veron Kappers

Karel Kamp

Karel Kamp

Combinatie v.d. Hout

Combinatie v.d. Hout

Demelinne Hockey

Demelinne Hockey

Out of the Sun

Out of the Sun

Molenkamp

Molenkamp

AA Westland

AA Westland

Ben Velberg

Ben Velberg

Pro Jetting

Pro Jetting

Glashandel Marcel

Glashandel Marcel

Colle

Colle

Den Haag Topsport

Den Haag Topsport

ZDS

ZDS

Aircotech

Aircotech

Bbadema

Bbadema

Bauer

Bauer

Evorsa

Evorsa

Ardea Auto

Ardea Auto

UltimAir

UltimAir

Koemans

Koemans

De Uithof

De Uithof

VSZH

VSZH

ROC Mondriaan

ROC Mondriaan

Van Binsbergen Groente & Fruithandel

Van Binsbergen Groente & Fruithandel

Bos Optiek

Bos Optiek

Snackcar Ruudje

Snackcar Ruudje

Veron Kappers

Veron Kappers

UltimAir

UltimAir

Wittebrug

Wittebrug

Drukkerij Morgenstond

Drukkerij Morgenstond

Primera Ambachtsgaarde

Primera Ambachtsgaarde

Bakker Luyt Caminada

Bakker Luyt Caminada

TVB

TVB

OG Onderhoud

OG Onderhoud

Softwash Cleaning

Softwash Cleaning

WDG installatie

WDG installatie

Ruiter klus en onderhoud

Ruiter klus en onderhoud

JM Snacks

JM Snacks

Sonty

Sonty

RVA Safety

RVA Safety

Primera Loosduinen

Primera Loosduinen

Privilege Beauty

Privilege Beauty

BetCity.nl

BetCity.nl