Wedstrijdverslagen

Verslag halve finale’s tegen Herentals 10+12-3-2017

De ijshockeyers van Hijs Hokij hebben zich op sensationele wijze voor de finale van het Bene Liga geplaatst. Afgelopen vrijdag werd de winnende treffer 7 seconden voor tijd gemaakt waarna er op zondag in de return een 3- 1 achterstand in de laatste periode werd omgebogen in een 3 – 5 overwinning.

Lucky 7

In de eerste halve finale van de play-offs in de Bene Liga was net als vorig seizoen HYC Herentals de tegenstander. Vorig seizoen moest men in twee wedstrijden het onderspit delven maar dat wou men dit keer ten koste van alles voorkomen. In de eerste periode in een gelijk opgaande wedstrijd kwam Hijs Hokij in de 8e minuut via Jasper Kick verdiend op voorsprong. Lang kon men niet genieten van de voorsprong want enkele minuten later sloeg Herentals al terug 1 – 1. Er waren kansen over en weer maar het was Herentals in de 22e minuut die de voorsprong pakte. Via Alan van Bentem kwam Hijs Hokij langs zij waarna Filip Martinec de Hagenaars op voorsprong schoot. Toch sloegen de Belgen opnieuw terug en de wedstrijd leek op een verlenging af te stevenen. Een gewonnen face-off van Joey Oosterveld een tiental seconden voor tijd kwam terecht bij Jeff Smith die Alan van Bentem voor het goal vond. Met nog 7 seconden op de klok had nummer 7 van Bentem de puck in het goal gefrommeld en het dak ging eraf!! Door deze 4 – 3 overwinning nam Hijs Hokij de leiding in deze best of 3 serie.

Return

Op zondag moesten de Hagenaars aantreden voor de return. Winst zou plaatsing voor de finale betekenen en bij verlies zou men opnieuw dinsdag naar Herentals moeten afreizen. Ook in deze wedstrijd waren de teams weer aan elkaar gewaagd. Ware het niet dat de Belgische power-play een stuk gevaarlijker oogte als die van Hijs Hokij. Dat de powerplay van Herentals effectief is bleek dan ook in de 1e periode. Want dankzij een powerplay goal kwam Herentals op een 1 – 0 voorsprong. De in de 1e periode vrij eenzijdig fluitende Belgische referees trakteerden Herentals aan het einde op een nummerieke meerderheid van 2 man. De doorgaans vrij rustige coach Chris Eimers liet zijn ongenoegen op niet mis te verstane wijzen blijken. Bij aanvang van de 2e periode wist Herentals opnieuw in de powerplay te profiteren en kwam op een 2 – 0 voorsprong. De Hagenaars toonden karakter en op pure wilskracht knokte men zich terug in de wedstrijd. Dit resulteerde in een meer dan verdiende treffer van Stace van Bentem waardoor men vol goede moed de pauze in ging.

Mirakuleuze ontsnapping

Bij aanvang van de 3e periode kregen de Hagenaars toch nog een flinke dreun te verwerken : 3 – 1. Het massaal meegereisde Haagse publiek ging nog één keer achter hun favorieten staan. Captain Alan van Bentem nam zijn team op sleeptouw en men weigerde zich gewonnen te geven. In de 45e minuut scoorde Raymond v.d. Schuit de aansluitingstreffer en amper 2 minuten later prikte de eerdergenoemde van Bentem de gelijkmaker in de touwen. Het ongeloof droop  van de Belgische gezichten af en het doorgaans luidruchtige Herentals publiek was  muisstil. In de 54e minuut werd de angst van de Belgen dan toch waarheid en kwam Hijs Hokij via een powerplay goal van Jeffrey Melissant op voorsprong. Een daarop volgende time out van Herentals mocht niet baten want Stace van Bentem 23 seconden later de 5 – 3 binnen en de buit leek binnen. Herentals begon aan een slot offensief maar de Haagse verdediging weigerde te capituleren. De laatste twee minuten werden seconde voor seconde door het Haagse publiek afgeteld en toen de zoemer daadwerkelijk klonk ontstond er een waar volksfeest. Door deze 5 – 3 overwinning plaatst Hijs Hokij zich voor de finale. Tegenstander daarin zijn de Unis Flyers uit Heerenveen. De eerste wedstrijd in deze best of 5 serie zal waarschijnlijk op zaterdag 18 maart plaatsvinden in Heerenveen. Op zondag 19 maart speelt Hijs Hokij de tweede wedstrijd thuis. Aanvang wedstrijd : 18.00 uur. De derde wedstrijd vindt op dinsdag 21 maart plaats in Heerenveen. Een eventuele 4e wedstrijd op vrijdag 24 maart in Den Haag. Mocht er een 5e wedstrijd nodig zijn zal deze plaatsvinden op zaterdag 25 maart in Heerenveen. Alle data zijn nog onder voorbehoud.

Verslag Final Four weekend 25+26-2-2017

START PLAY OFFS HIJS HOKIJ

Aanstaande vrijdag 3 maart gaan de play offs in de BeNe Liga, de gezamenlijke competitie met Belgische en Nederlandse teams, van start. Welgeteld 5 dagen heeft coach Chris Eimers de tijd om het team weer scherp te krijgen na de verloren finale om het Nederlands Kampioenschap.

HALVE FINALE

Het afgelopen weekend streden de 4 beste Nederlandse teams om het Kampioenschap van Nederland. Op zaterdag moest Hijs Hokij aantreden tegen de Kemphanen uit Eindhoven. De Brabanders traden aan met de in 1 week tijd wonderbaarlijk snel van een kaakbreuk genezen Pitka. Bij Hijs Hokij ontbraken Luke Zwartbol en Jay de Ruiter. In het begin van de wedstrijd gingen de teams redelijk gelijkwaardig op, maar vrij snel trok Hijs Hokij het initiatief naar zich toe en kwam in de 18e minuut verdiend op voorsprong. In de 2e periode liep het Haagse team uit naar 3-1 waarna in de 3e periode de wedstrijd via Jasper Kick definitief beslist werd en men middels een 4-1 overwinning de finale haalde.

HEERENVEEN

Zondag stond de finale om het Nederlands Kampioenschap tegen Heerenveen op het programma. Die versloegen een dag eerder Amsterdam overtuigend met 7-1. In het gelijk opgaande eerste deel van de wedstrijd nam Hijs Hokij brutaal de leiding in de 3e minuut via Jasper Kick. Een Haagse straf deed de wedstrijd draaien en Heerenveen zette Den Haag vast in het eigen vak. In de 13e minuut kwamen de Friezen langszij waarna door een aantal opeenvolgende straffen Hijs Hokij zichzelf in moeilijkheden bracht. Uit het niets verscheen Raymond van der Schuit in de 18e minuut voor het goal en hij zette de Hagenaars weer op voorsprong. In de 2e periode trok Heerenveen de wedstrijd naar zich toe door 2x te scoren. De vele straffen kosten de Hagenaars teveel energie waardoor in de 3e periode de kracht ontbrak om nog echt gevaarlijk te worden. Toch bleef het team strijden als leeuwen en de ca 200 Haagse supporters hadden nog stille hoop op meer. Een mooie actie van Flyer Bezak bracht de beslissing in de 52e minuut: 4-2. Een dubbele Haagse straf werd door Heerenveen uitgespeeld en met de 5-2 wist men zeker dat de titel in Heerenveen bleef. De Flyers waren de terechte winnaar maar Hijs Hokij kon met opgeheven hoofd het ijs verlaten om zich te gaan richten op de wedstrijd tegen Amsterdam.

AMSTERDAM

De volgende wedstrijd is aanstaande vrijdag 3 oktober. Tegenstander in de kwart finale van de play offs in de BeNe Liga zijn de Amstel Tijgers uit Amsterdam. Aanvang op de uithof is 20.30 uur

Verslag Hijs Hokij vs GIJS Groningen d.d. 17-2-2017 en Red Eagles Den Bosch vs Hijs Hokij d.d. 18-2-2017

De ijshockeyers van Hijs Hokij lijken klaar voor de toetjes van de competitie. Via 2 ruime zeges op Groningen (11-0) en Den Bosch (1-9) werd het reguliere seizoen afgesloten met een 2e plaats in poule B.

UITVERKOCHT

Vrijdagavond kwam het Groningse GIJS op bezoek in een met ruim 2400 toeschouwers volle Uithof. Hijs Hokij maakte korte metten met de noorderlingen en behaalde een regelmatige 11-0 overwinning. In deze sportieve wedstrijd kwamen de goals van de Hagenaars op naam van Jeffrey Melissant (2x), Raymond van der Schuit, Joey Oosterveld, Filip Martinec (2x), Alan van Bentem, Stace van Bentem (2x), Marco Bommezijn en Maurice van der Schuit.

VERPLICHT NUMMER

Een dag later moest men aantreden in Den Bosch. Zonder veel inspanning werd de wedstrijd eenvoudig met 1-9 gewonnen door goals van Alan van Bentem, Stace van Bentem (2x), Jasper Kick, Jeffrey Melissant, Espen van der Burg, Raymond van der Schuit (2x) en Bas Britstra. Het was een weekend waarin Hijs de 2e plaats veilig stelde, geen schorsingen op liep en blessurevrij de reguliere competitie afsloot.

KAMPIOENSCHAP VAN NEDERLAND

Het komende weekend strijdt Hijs Hokij om het Kampioenschap van Nederland. In Heerenveen spelen de 4 beste Nederlandse ploegen om de titel. Zaterdagmiddag (25 februari) om 17.00 uur moet Hijs Hokij in de halve finale aantreden tegen Kemphanen uit Eindhoven. De volgende dag wordt bij winst de finale gespeeld. Ook deze wedstrijd vangt aan om 17.00 uur. Tegenstander is dan de winnaar van het duel tussen Amsterdam en Heerenveen. Bij verlies wordt er om 13.30 uur om de 3e en 4e plaats gespeeld. Kaarten voor deze wedstrijden zijn te verkrijgen via ticketpoint.nl (ticketpoint.nl/evenement/final-four).

PLAY OFFS BENE LIGA

Een week later starten de play offs in de Bene Liga, de gezamenlijke competitie tussen 10 Nederlandse en 4 Belgische teams. Hijs Hokij, als nummer 2 in groep B, zal hierin aantreden tegen de nummer 3 uit groep A, het Amsterdamse Amstel Tijgers. De thuiswedstrijd is op vrijdag 3 maart. Aanvang 20.30 uur in de Uithof. Kaarten zijn vanaf vandaag in de voorverkoop te koop via ticketmaster. Op zondag 5 maart volgt de return in Amsterdam (aanvang 16.15 uur). Een eventuele 3e beslissende wedstrijd zal op dinsdag 7 maart in Den Haag worden gespeeld.

Interviews: www.youtube.com/watch?v=e4SCQmfKw-8&feature=share

Gron17-12-3     Gron17-12-2

Gron17-12-1

Verslag van Puckie

Generale

Het was een mooie zaterdagmiddag in een van de zeldzame weekenden dat er twee wedstrijden op het programma stonden. Nadat gisteravond voor een bijna volle Uithof de thuiswedstrijd tegen de nummer 6 van de poule Groningen met 11-0 was gewonnen reed de spelersbus beschenen door een heerlijk zonnetje richting het Brabantse Den Bosch voor de laatste wedstrijd van de reguliere BeNeLe competitie tegen de nummer 7 van de poule. Een wedstrijd die geen effect meer zou hebben op de eindstand in de B-poule. De winst gisteravond tegen Groningen leverden de twee benodigde punten op om zeker te zijn van de tweede plek in de stand. Deze wedstrijd was een goede gelegenheid en laatste kans om nog het een en ander uit te proberen voor het komende Final4 weekend en de daarna volgende play-offs. De enige die ontbrak in de opstelling was Zwartbol, maar hij was wel aanwezig. Ook een tiental Haagse supporters waren naar Den Bosch gekomen om HIJS aan te moedigen. Die tien zorgden voor meer geluid dan de overige 100 Den Bosch supporters.

HIJS kwam geconcentreerd het ijs op en begon gelijk druk te zetten op de Bossche goal en na 13 seconden viel de eerste straf al aan de Bossche kant. Na 3,5 minuut was het de beurt aan HIJS om op de strafbank plaats te nemen. Even leek het erop of scheidsrechter Keus zijn straffluit gevonden had maar dat bleek achteraf mee te vallen. We moesten ruim 12 minuten wachten op de openingstreffer van Alan van Bentem. 2,5 minuut later was het Stace van Bentem die de opbouw van een Bossche aanval onderbrak en vrij op de Bossche goal af kon schaatsen met een perfecte afronding. Weer 1,5 minuut later was het Jasper Kick die de 0-3 op zijn naam liet schrijven. HIJS verbleef de eerste periode langdurig in het Bossche vak.

De tweede periode werd de andere helft van het ijs gebruikt. Na bijna 26 minuten was het Stace van Bentem die het net wist te vinden na een goede aanval samen met Alan en Raymond. Halverwege de 29e minuut wist Jeffrey Melissant het doel te vinden voor de 0-5. Halverwege de wedstrijd wisselde Den Bosch zijn goalie en werd Sterkens vervangen door Oosterhout. 6 minuten na die wissel moest Oosterhout voor het eerst capituleren voor een aanval van Jay de Ruiter die de puck naar Stace speelde, Stace wist Espen van der Burg te vinden en deze wist de puck in het net neer te leggen. Dit was de eerste BeNeLe goal van Espen, hij had dit seizoen al eerder gescoord in een bekerwedstrijd tegen Amsterdam. Het was trouwens leuk om dit lijntje gedurende de wedstrijd te zien strijden. De rest van de periode verstreek zonder noemenswaardige feiten.

Na de tweede pauze had Raymond van der Schuit er echt zin in om iets te doen aan de score. In een bestek van 10 seconden (tijd 41.17 en 41,27) scoorde hij twee keer. Hierna zakte het niveau van de wedstrijd naar iets wat er niet goed uit zag. Soms leek het of de sticks, de puck of de schaatsen vastgelijmd zaten aan het ijs. Hierdoor kon Den Bosch vaker uit het verdedigingsvak komen en moest Fabian soms alle zeilen bij zetten om zijn goaltje schoon te houden. In de 50e minuut ging de arm van Pascal Keus na 46,5 minuut weer eens omhoog voor een straf voor Den Bosch. De powerplay leverde niets op maar kort daarna was het Bas Britstra die de 9e goal voor HIJS op het bord zette. Een halve minuut later wist Den Bosch toch te scoren maar het zou bij deze ene treffer blijven. De laatste 7 minuten tikte de klok rustig door naar het eind van de wedstrijd.

Het “oefenweekend” was ten einde. 20 goals voor en maar 1 tegen. Over twee wedstrijden maar tegen 6 strafminuten opgelopen. Geen schorsingen of blessures. Of HIJS in het hoofd al volledig bij het aankomende weekend was weet ik niet maar we houden ons maar vast aan het gezegde … een slechte generale … Als resultaat over het seizoen kunnen we tevreden zijn. We mochten helaas niet mee doen aan de play-offs voor de beker maar we hebben ons wel geplaatst voor de Final4 en de play-offs van de BeNeLe. Volgend weekend kunnen we compleet aan de Final4 beginnen. Zaterdag eerst tegen Eindhoven en na winst is er zondag de finale tegen de andere winnaar van zaterdag. Het zou leuk zijn als HIJS het komende weekend een beetje support krijgt in Heerenveen.

Puckie

Verslag Hijs Hokij vs Laco Eaters Geleen d.d. 3-2-2017

OPNIEUW WINST VOOR IJSHOCKEYERS HIJS HOKIJ

Afgelopen vrijdag behaalde Hijs Hokij de 4e overwinning op rij. Na koploper Heerenveen, Tilburg Trappers en Chiefs Leuven werd nu het Limburgse Laco Eaters op een nederlaag getrakteerd. De Haagse ijshockeyers stuurde ze met een 8-2 nederlaag terug naar Geleen.

MOEIZAAM

Het Haagse team had het in de eerste minuten van de wedstrijd tegen Geleen moeilijker dan verwacht. De Limburgers trokken brutaal ten aanval, maar de Haagse defensie onder leiding van Clint Soer gaf geen kansen weg. Na een minuut of 5 kwam Hijs Hokij langzaam maar zeker beter in de wedstrijd. Dit resulteerde in de 11e minuut in een power play goal van Raymond van der Schuit. Met nog een tweetal minuten op de klok sloeg Geleen uit het niets toe en kwam via Tom Marx op 1-1. Lang konden de Limburgers er niet van genieten, want een minuut later zorgde Luke Zwartbol, na een mooie combinatie met Joey Oosterveld en Marco Bommezijn, er voor dat de Hagenaars met een verdiende 2-1 voorsprong de kleedkamer opzochten.

PAAL

De 2e periode was ook gelijk de beste voor Hijs Hokij. Veelvuldig verscheen men voor het goal en het was wachten op de 3-1. Een snoeihard schot van Marco Bommezijn leek in het goal te verdwijnen, maar scheidsrechter Keus liet (achteraf terecht) doorspelen. TV beelden wezen uit dat het schot via de paal terug het speelveld in kwam. Even later was het toch raak. Stace van Bentem scoorde de 3-1. Via een short handed goal van Joey Oosterveld, Marco Bommezijn en opnieuw Stace van Bentem werd de 2e periode met een ruime 6-2 voorsprong afgesloten. In de 47e minuut deden de Eaters via Evers nog iets terug. Via een assist van Clint Soer wist Alan van Bentem al vallend de 7-2 te scoren waarna Marco Bommezijn met zijn 2e van de avond de eindstand op 8-2 bepaalde.

KAMPIOENSCHAP

Het komende weekend is er een internationale break, waarna er op vrijdag 17 februari de laatste thuiswedstrijd in de reguliere competitie volgt. Tegenstander in de Uithof is dan GIJS Groningen. Een dag later staat dan nog de uitwedstrijd tegen Den Bosch op het programma. In het weekend van 25 en 26 februari wordt dan in Heerenveen gestreden om het Nederlands Kampioenschap. Op zaterdag treffen de Hagenaars Eindhoven in de halve finale. De andere halve finale gaat tussen Amsterdam en Heerenveen. (Houdt onze fb pagina goed in de gaten voor een leuke supportersreis!!!!) Op zondag 26 februari zijn de wedstrijden om de 3e en 4e plaats en de finale.

Na dit Final Four weekend beginnen op 3 maart de play off’s voor het Kampioenschap van de BeNe Liga. Daarin treffen de Hagenaars vrijwel zeker Amsterdam in de kwart finale.

Interviews: www.youtube.com/watch?v=sfWVr6pJR5Q&feature=share

Verslag Hijs Hokij vs Tilburg Trappers d.d. 27-1-2017 en Chiefs Leuven vs Hijs Hokij d.d. 28-1-2017

Hijs Hokij lijkt weer in de winning mood. Na de knappe winst vorige week tegen koploper Heerenveen werden nu beide wedstrijden in winst omgezet. Vrijdag werden de Tilburg Trappers met een 6-0 nederlaag naar huis gestuurd en een dag later werd er met 2-5 in Leuven gewonnen. Door deze dubbele overwinning en het puntverlies van Geleen is Hijs Hokij geplaatst voor het Final 4 weekend waar gestreden wordt om het Nederlands Kampioenschap.

tilb4TILBURG TRAPPERS

In een met 2200 toeschouwers opnieuw zeer goed gevulde Uithof moest er aangetreden worden tegen aartsrivaal Tilburg Trappers. De stugge Brabantse ploeg kon in de 1e periode goed stand houden. Bij Tilburg verdedigde verrassend Oberliga goalie Martijn Oosterwijk het goal, terwijl aan Haagse zijde Clint Soer zijn opwachting maakte. Beide goalies stonden met goed keeperswerk doelpunten in een gelijkopgaande 1e periode in de weg. Hijs Hokij trok in de 2e periode het initiatief naar zich toe. Toch moest het publiek tot de 35e minuut wachten voordat de Hagenaars de score opende. Met een man meer op het ijs zorgde Alan van Bentem en Jasper Kick voor het voorbereidende werk en rondde Raymond van der Schuit koelbloedig af. Een schitterende actie van Joey Oosterveld betekende 3 minuten later de 2-0 en amper 1 minuut later was het opnieuw Raymond van der Schuit, mede dankzij een assist van goalie Clint Soer, die de 3-0 scoorde. In de 3e periode drong Hijs Hokij verder aan en via een verzilverd penalty shot van Jeffrey Melissant, een fraaie goal van Jasper Kick en Filip Martinec werd uiteindelijk nog een ruime 6-0 overwinning behaald.

CHIEFS LEUVEN

Zaterdagavond zette Hijs Hokij vanaf de 1e minuut druk op de goal van de tegenstander. De gretigheid resulteerde wel in enkele gevaarlijke counters van de Belgen maar deze werden vakkundig onschadelijk gemaakt door Fabian Schotel. Toch waren het de Chiefs die brutaal de leiding namen na defensief geklungel. Hijs Hokij voerde de druk op en via Filip Martinec kwam men in de 16e minuut langszij. De 2e periode werd vooral gekenmerkt door het veelvuldig icing schieten van Leuven. Tussen de vele fluitsignalen door werd er ook nog gescoord. Joey Oosterveld en Jeffrey Melissant zorgde voor een 1-3 stand waarna Leuven via een van de spaarzame counters nog op 2-3 kwam. Het gehandicapte Hijs Hokij (Jasper Kick geblesseerd en Raymond van der Schuit ziek) kwam vroeg in de 3e periode via Luke Zwartbol op 2-4 en kon vervolgens de wedstrijd uitspelen. Een empty net goal van de Haagse ijshockeyers vlak voor tijd was puur voor de statistieken.

VOLGENDE WEDSTRIJD

De volgende thuiswedstrijd is op vrijdag 3 februari tegen de Laco Eaters uit Geleen. Aanvang op de Uithof is 20.30 uur

Interviews: www.youtube.com/watch?v=SU9sQDz0kYU&feature=share

tilb3     tilb2

tilb1

Foto’s: Robert Bos

Verslag Puckie Chiefs Leuven vs Hijs Hokij d.d. 28-1-2017

Plaatsing

Met de thuiswedstrijd van gisteravond tegen Tilburg (6-0 winst) nog in de benen stond vanavond de uitwedstrijd in het Belgische Leuven tegen de Chiefs op het programma. Een wedstrijd die gelet op de stand door HIJS gewonnen zou moeten worden. Door de winst van vrijdagavond had HIJS zich definitief geplaatst voor play-off deelname. HIJS was naar Leuven afgereisd zonder Jasper Kick (duimblessure) en Raymond van der Schuit (ziek). Beide zijn forwards en als gevolg hiervan moest er weer geschoven worden in de aanvalslijnen. Bij de Chiefs waren tijdens de warming up al minimaal 6 maskers gezien wat betekend dat er een flink aantal jonge spelers op het ijs stonden.

Het begin van de wedstrijd werd in een hoog tempo gespeeld en waren kleine kansjes voor beide teams. Na bijna 6 minuten spelen kwam Rino Dhondt alleen voor Fabian te staan en schoot, Fabian wist de eerste inzet nog te keren maar de voor hem vallende puck werd in tweede instantie wel in het net gewerkt. HJS stond op achterstand. Terwijl men geconcentreerd bleef doorspelen en kalm bleef ging men op jacht naar de gelijkmaker. Na ruim 14 minuten kreeg HIJS een powerplay door een straf voor hooking voor de Chiefs. Het was na 59 seconden in de powerplay toen Martinec de gelijkmaker scoorde. Met nog 1.07 op de klok kregen de Chiefs weer een straf nu voor slashing. De thee zorgde voor een knip in de powerplay voor HIJS.

Met de resterende 53 seconden powerplay begon de 2e periode. Met nog 5 seconden op de klok schoot Alan van Bentem vanaf de blauwe lijn op het goal, of de puck onderweg nog aangeraakt is door Joey Oosterveld weet ik niet maar hij telde wel. Hiermee kwam HIJS op voorsprong. Vijf minuten later was het Jeffrey Melissant die de marge op 2 doelpunten verschil bracht. Hiervan mochten we nog twee minuten genieten. Na 27.30 spelen was de stand 2-3. Leuven probeerde om de aansluitingstreffer te forceren maar het enige wat dit opleverde, mede door een alerte HIJS verdediging, waren veel icing calls in de rest van de tweede periode. Dit kwam de amusementswaarde in de steenkoude hal in Leuven niet ten goede.

Na bijna 4 minuten spelen in de 3e periode was het Luke Zwartbol die op aangeven van Espen van der Burg de marge weer na 2 doelpunten verschil wist te brengen. Vanaf dat moment had HIJS de wedstrijd redelijk onder controle. Leuven was niet meer in staat om met goed combinatie hockey een vuist te maken. Met nog 1.20 minuten op de klok nam Leuven een time-out. Zo een 35 seconden voor het eind van de wedstrijd was de eerste mogelijkheid voor de Leuvense goalie om van het ijs te gaan. Hijs wist de nog in opbouw zijnde aanval van Leuven te onderbreken en een combinatie tussen Alan van Bentem, Jeffrey Melissant stelde Felip Martinec in staat om de puck in het lege Leuvense goal te leggen. Hiermee stond de uitslag van 2-5 op het bord.

Een voor HIJS belangrijk weekend was voorbij. Door de winst vrijdagavond tegen Tilburg en de overwinning vanavond in Leuven pakte HIJS dit weekend 6 belangrijke punten en is HIJS zeker van een plaats in de play-offs. Het enige wat rest is nog één puntje om zeker te zijn van deelname aan het Final4 weekend eind februari. Dat ene puntje is zondagavond verkregen doordat Geleen thuis verloren heeft van Amsterdam. Hierdoor is HIJS ook zeker van deelname aan het zogeheten Final4 weekend eind februari. Komende vrijdag komt Geleen op bezoek op de Haagse Uithof. Aanvang wedstrijd 20.30 uur.

Puckie

Verslag Unis Flyers Heerenveen vs Hijs Hokij d.d. 21-1-2017

HIJS HOKIJ VERSLAAT ONGESLAGEN KOPLOPER IN HET HOL VAN DE LEEUW

De ijshockeyers van Hijs Hokij deden afgelopen zaterdag goede zaken. Niet alleen werden er 3 punten mee naar Den Haag genomen door in Friesland koploper Unis Flyers te verslaan met 2-3, maar naaste concurrent voor een plek in de Final Four, Laco Eaters, leed het weekend een dubbele nederlaag.

heer21-1-1JASPER KICK

De Hagenaars traden dit seizoen voor de 4e keer aan tegen Heerenveen. Reeds 3 keer werd er aan het kortste eind getrokken. De eerste 2 wedstrijden kon Hijs Hokij goed partij geven maar gaf de ervaring bij de Flyers uiteindelijk de doorslag. De laatste wedstrijd vlak voor de Kerst was het Haagse team volstrekt kansloos. Men vertrok naar Friesland en was er op gebrand om nu eindelijk na 4 nederlagen op rij weer aan de positieve kant van de score te komen. Het begin van de wedstrijd gaf wat nervositeit en missers in verdedigend opzicht, maar al snel herpakte Hijs Hokij zich. Men speelde compact, werkte hard en er was strijd voor elke meter. De eerste kansen dienden zich al snel aan maar Flyers goalie Idzenga was een sta in de weg. Aan de andere kant was het zijn Haagse collega, Clint Soer, die met grote regelmaat in actie kwam. In de 6e minuut was er een dubbele straf voor Hijs Hokij en kon het normaliter dodelijke power play van Heerenveen de kunsten laten zien. Met kunst en vliegwerk bleef men onder leiding van een uitstekende Clint Soer, gesteund door zijn teamgenoten, overeind. Hierna ontstond een boeiend schouwspel met kansjes over en weer. In de 16e minuut was het Jasper Kick die namens de Hagenaars de score opende. Niet veel later lag een straf tegen Joey Oosterveld aan de basis van de gelijkmaker. Dit keer faalde het Friese power play niet en de Hagenaar in Heerenveense dienst, Tony Demelinne, trok de stand gelijk in de 19e minuut.

heer21-1-2PENALTY SHOT

De 2e periode begon zoals de eerste eindigen. Beide teams zochten de aanval, kansen aan beide kanten en volop spanning. De lat en Idzenga stonden een Haagse voorsprong in de weg. In de 30e minuut mocht Alan van Bentem de strafbank opzoeken en Heerenveen zette Hijs Hokij klem in het eigen vak. Toch bleek dit uiteindelijk een beslissende fase in de wedstrijd. Alan was net terug op het ijs toen Jeffrey Melissant de vrijstaande Stace van Bentem vond. Hij werd onreglementair gestopt en een penalty shot was zijn deel. Helaas werd die gestopt door Idzenga, maar 13 seconden later was het wel raak. Op aangeven van de broers van Bentem scoorde Raymond van der Schuit. Slechts 48 seconden later was het weer raak. Uit een bijna onmogelijke hoek werkte Ben Rurup de puck in het net: 1-3. Toen 2 minuten later Flyer Niels v.d. Vossen de strafbank mocht opzoeken leek het er op dat de Hagenaars konden doordrukken. De Flyers hielden stand en de 3e periode moest de beslissing gaan brengen.

ZENUWSLOPEND

Met een voorsprong van 2 goals werd de 3e periode begonnen. Heerenveen gaf steeds meer ruimte weg. Opnieuw de lat en een paar goede reddingen stonden een grotere Haagse voorsprong in de weg. Na een straf in de 46e minuut tegen Hijs Hokij wist het sluwe Heerenveen toch weer te profiteren. Marco Postma schoot raak: 2-3. Wat volgde waren bijna 14 bloedstollende minuten. Een keihard werkend Haags team, Heerenveen op jacht naar de gelijkmaker en Hijs Hokij die de precisie na de geleverde arbeid niet meer had om de geboden kansen te verzilveren. Met nog ruim 2 minuten te spelen werd de goalie bij Heerenveen ingewisseld voor een extra veldspeler. Soer stond zijn mannetje met voor hem team wat geen centimeter ruimte wou weggeven. Het was aftellen tot de laatste seconde om de felbegeerde, maar ook verdiende zege binnen te halen. Een team prestatie van formaat. De eerste nederlaag voor Heerenveen in de competitie was een feit en voor het eerst na 30 thuiswedstrijden ongeslagen te zijn vertrok een tegenstander weer met de punten uit Thialf.

FINAL FOUR EN BENE LIGA PLAY OFFS

Door de winst in Heerenveen en het dubbele verlies van Geleen tegen respectievelijk Luik en Heerenveen staat Hijs Hokij met 1 been in de halve finale voor het Nederlands kampioenschap. Uit de resterende 5 wedstrijden moeten nog 7 punten worden gehaald om Laco Eaters af te troeven. Beide teams ontmoeten elkaar nog op 3 februari in de Haagse Uithof. In de Final Four strijden 4 teams op 25 en 26 februari om het Nederlands Kampioenschap. Zaterdag de 25e worden de halve finale’s gespeeld en een dag later de finale’s. Na het Final Four weekend beginnen de play off’s voor het Kampioenschap van de Bene Liga. In de strijd om de 4 play off plaatsen in groep B komt ook steeds meer duidelijkheid. Heerenveen en Luik hebben zich reeds geplaatst. Hijs Hokij heeft nog 1 punt nodig om een plaats in de kwart finale veilig te stellen. Samen met Luik is men in een felle strijd verwikkeld om de 2e plaats. De Belgen staan op dit moment 1 punt voor op de Hagenaars met 2 wedstrijden meer gespeeld.

VOLGENDE WEDSTRIJD

De volgende thuiswedstrijd is op vrijdag 27 januari tegen aartsrivaal Tilburg Trappers. Aanvang in de Uithof is 20.30 uur. Een week later, vrijdag 3 februari, staat de kraker tegen Laco Eaters uit Geleen in de Uithof op het programma.

heer21-1-3    heer21-1-4

Foto’s: Robert Bos

Verslag Puckie van Unis Flyers Heerenveen vs Hijs Hokij d.d. 21-1-2017

Contrast

Ook dit weekend stond er net als vorige weekend alleen een uitwedstrijd op het programma voor HIJS. Voor deze wedstrijd moesten we naar Heerenveen om het op te nemen tegen de Flyers. Coach Nason van de Flyers had in zijn voorbeschouwing in de Leeuwarder Courant al aangegeven dat zijn ploeg erg gemotiveerd was om dit weekend een dubbeslag te slaan door te winnen van HIJS en Geleen. In het vorige speelweekend was Flyers tegen Amsterdam pas tegen zijn eerste verlies punt opgelopen deze BeNeLe competitie. Het waren dezelfde Flyers die in december een eind wisten te maken aan de zegereeks van HIJS, die tot dan toe nog ongeslagen waren, door met 7-3 op de Uithof te winnen. Hierna verloor HIJS nog 3 wedstrijden op rij. Met het idee dat het een loodzware opgave zou gaan worden om een puntje af te snoepen van Heerenveen gingen we richting het noorden. In de selectie ontbrak Jay de Ruiter en was Espen van der Burg wel mee. Met ongeveer 15 Haagse supporters en voor de rest 2185 Friezen in Thialf begonnen we aan de wedstrijd.

De eerste periode begon wat later omdat men in Heerenveen eerst de Bekerwinnaar nog even wilde huldigen. Nadat dit achter de rug was konden we aan de wedstrijd beginnen. Clint Soer was de startende goalie voor HIJS. Een verrassing en verademing, een totaal ander HIJS dan de afgelopen weken zagen we. Inzet en passie waren direct zichtbaar, er stond weer één team op het ijs. Je proefde het geloof aan Haagse zijde dat er in Heerenveen iets te halen viel. De opbouw van Heerenveen werd in het eigen vak al door een fanatieke forechecking verstoord wat ook weer regelmatig kansen opleverde voor Den Haag. Na ruim 5 minuten spelen kreeg HIJS een straf voor hooking en moesten we de sterke Friese powerplay zien door te komen. Een korte minuut later kreeg HIJS ook nog een straf voor delaying waardoor weer eens een vijf op drie situatie ontstond. Even ging het door mijn hoofd, nee hè niet weer. Kom op jongens ga eens op de goede bank zitten om uit te rusten. Gelukkig kwamen we er zonder kleerscheuren vanaf. Na 10,5 minuut spelen dacht Heerenveen gescoord te hebben maar scheidsrechter de Brabander had heel goed het hinderen van Demeline op Clint gezien, hij keurde de goal af en gaf Demeline een straf. Vijf minuten later was het aan de andere kant dat Jasper Kick vanuit de face off de puck ineens achter Idzenga in het net schoot. Hijs stond met 0-1 voor. Twee minuten later kreeg HIJS weer een straf en deze keer wist Heerenveen ruim 1 minuut voor het einde van de eerste periode wel de gelijkmaker te scoren.

Ook de 2e periode begon met enige vertraging. Er moest na het dweilen eerst een reparatie aan het ijs uitgevoerd worden voordat we konden beginnen. De nog gelijke stand zorgde aan Haagse kant voor de overtuiging om op dezelfde manier door te gaan. Met de hoge forecheck werd het Friese spel zoveel als mogelijk ontregeld. Beide teams kregen een keer een straf. Beide teams kregen ook hun kansen om te scoren maar deden het niet. Na 31.51 floot de Brabander voor een overtreding door Pippo Limnell op Stace van Bentem en gaf een penalty shot aan HIJS. Wat volgde waren de 61 beslissende seconden van de wedstrijd. Stace nam het penalty shot maar vond Idzenga op zijn weg. 13 seconden later was het Raymond van der Schuit die de 1-2 wist te scoren en 48 seconden later werd zijn goede voorbeeld gevolgd door Ben Rurup die de 1-3 op het bord zette. Heel even dacht Demeline later dat hij nog gescoord had maar hij had niet (of wel) door dat daarvoor de Brabander al had gefloten omdat hij dacht dat Clint de puck vasthad. Met een 1-3 tussenstand gingen we de tweede rust is.

Voor de 3e periode was de grote vraag hoe komt HIJS uit de kleedkamer en hoe groot wordt de Friese druk. Wat had de fanatieke forecheck in de eerste twee periodes aan kracht gekost? De Friezen waren ongeduldig en stonden voor het verstrijken van de pauze al op het ijs terwijl HIJS rustig de pauzetijd in de kleedkamer volmaakte. HIJS was een beetje nerveuzer en had een iets te defensieve houding. Als gevolg daarvan word je terug gedrongen in je eigen vak en ga je eerder overtredingen maken. Na bijna 47 minuten spelen kregen we dan ook een straf. Na 49 seconden in de powerplay wist Heerenveen te scoren en was de stand 2-3. Nog een klein kwartiertje te gaan. Hoe ging dit aflopen? Zou HIJS het volhouden? Heerenveen probeerde de druk op HIJS op te voeren maar door teveel eenmansacties en geen echte opgebouwde aanvallen was het een nogal rommelig spelbeeld, maar wel spannend. Als dan de Friezen toch het vizier richtten op het Haagse goal dan werd keer op keer het net afgeschermd door de als een beest keepende Clint Soer, in mijn ogen de MOTM aan Haagse zijde vanavond. Met nog 2.11 minuten te spelen nam Heerenveen een time out. Na de time out bleef Idzenga op de bank voor een extra veldspeler. Wetende dat Heerenveen vanavond 2 keer gescoord had en dit beide keren met een man meer op het ijs werden het nog een spannende 131 seconden. Stuk voor stuk tikten de seconden weg. Ondertussen tikte HIJS zoveel mogelijk pucks uit het eigen vak. Uiteindelijk tikte ook de laatste seconde weg en stond de eindstand van 2-3 op het bord. Wat was dit een heerlijk Haags kwartiertje.

Vanavond namen we drie punten mee uit Heerenveen naar Den Haag. We bezorgden Heerenveen zijn eerste verlies in deze competitie. Het contrast met het HIJS van de afgelopen weken was duidelijk. Nu is het zaak om scherp te blijven. De komende wedstrijden moeten eigenlijk allemaal gewonnen worden. Het komende weekend spelen we vrijdagavond de thuiswedstrijd tegen Tilburg en zaterdag de uitwedstrijd in Leuven. HIJS heeft nog 4 wedstrijdpunten nodig om zeker te zijn van deelname aan de play-offs. Als Geleen dit weekend verliest van Heerenveen en HIJS wint de nog komende thuiswedstrijd van Geleen op 3 februari dan is deelname aan de final four ook een feit. Tot vrijdag op de Uithof allemaal!!

Puckie

Verslag van Luik Bulldogs vs Hijs Hokij d.d. 14-1-2017

HIJS HOKIJ ONDERUIT IN LUIK

Zaterdagavond moesten de ijshockeyers van Hijs Hokij weer en wind trotseren en naar Luik afreizen. Helaas waren het de Belgen die aan het langste eind trokken en middels een 8-6 overwinning de punten in Wallonië hielden.

GEHAVEND

De Hagenaars traden aan zonder de gestopte Johan Rurup, maar wel met de door (buik) griep geteisterde Jeff Smith en Jasper Kick in de gelederen. Daar kwam in de 1e periode nog een blessure voor Raymond van der Schuit bij. Hij probeerde het in de 2e periode, maar haakte uiteindelijk toch af. Ook Luke Zwartbol kwam na de 2e periode niet meer terug vanwege een blessure. Desondanks vocht het team voor wat het waard was en stond men na 12 minuten verdiend met 1-3 voor (doelpunten Raymond van der Schuit, Stace van Bentem en Ben Rurup). Een gigantische blunder in de verdediging bracht Luik terug in de wedstrijd. Toch ging met een voorsprong van 2 goals de 1e pauze in dankzij een benut penalty shot van Jeffrey Melissant.

WEGGEVEN

Veelvuldig geschutter kostte Hijs Hokij uiteindelijk de overwinning. In de 2e periode kwam Luik in 10 minuten op een 5-4 voorsprong doordat de aangeboden presentjes dankbaar werden benut. Een uitstekend keepende Clint Soer voorkwam erger. Het positieve in het geheel was dat het team bleef knokken voor een beter resultaat. Die werklust werd via een treffer van Jeffrey Melissant benut zodat de teams de kleedkamer opzochten met een 5-5 stand. In de 52e minuut was het Martinec die Hijs Hokij op voorsprong bracht. Helaas was pakjesavond nog niet afgelopen en mocht Luik weer 2 kado’s verzilveren en de laatste 4 minuten met een 7-6 voorsprong ingaan. Dat het via een empty net goal nog 8-6 werd was puur voor de statistieken. Tegen zo’n team als Luik moeten 6 goals genoeg zijn voor een overwinning, maar als de tegengoals zo gemakkelijk worden weggegeven…

DUIDELIJK

Coach Chris Eimers was na afloop van de verloren wedstrijd duidelijk. Verliezen is geen schande maar niet op deze manier. Laten wij echter niet uit het oog verliezen dat we nog steeds 2e staan. Als je 9 keer op rij wint ben je niet zo goed als sommige mensen geloven, maar als je 4 keer op rij verliest ben je ook niet zo slecht als mensen plotseling denken. Wij moeten ons nu focussen op de resterende wedstrijden en daar hebben wij voorlopig 2 opdrachten. Plaatsen voor de play off’s voor de final 4 en het weekend om het Kampioenschap.

Komende zaterdag speelt Hijs Hokij uit tegen koploper Heerenveen waarna op vrijdag 27 januari Tilburg Trappers op bezoek komt in de Uithof.

Verslag van Puckie

Domper

Deze week stond alleen de uitwedstrijd in het Belgische Luik op het programma voor HIJS. Een belangrijke wedstrijd die gewonnen zou moeten worden. De Haagse verdediging kon weer rekenen op de teruggekeerde Jeff Smith. Johan Rurup ontbrak in de line-up. Bij de Bulldogs had Paul Vincent zijn schaatsen weer onder gebonden. De weersvoorspellingen waren niet al te rooskleurig en of dit een voorbode was voor de wedstrijd was nog even gissen. Vorig seizoen konden we halverwege de 1e periode alweer naar huis door een beschadigde boarding en moesten we het weekend erop weer naar Luik om de wedstrijd over te spelen.

De eerste 7 minuten van de wedstrijd probeerde Luik om HIJS onder druk te zetten wat aardig lukte. Het was echter kort in de 8e speelminuut dat Raymond van der Schuit de score opende. Het duurde echter maar anderhalve minuut voordat Luik de score weer gelijk trok. In de 11e speelminuut wist HIJS binnen 30 seconden twee keer te scoren, eerst was het Stace van Bentem en daarna Ben Rurup die de stand op 1-3 bracht. 2 minuten later mocht Akim Ramoul totaal ongehinderd op Clint afgaan en de 2-3 scoren. Uiteindelijk was het Jeffrey Melissant die 20 seconden voor het einde van de 1e periode op onreglementaire wijze werd gestopt en hij wist zelf het penaltyshot te verzilveren. Met 2-4 op het scorebord gingen we de 1e pauze in. Wat Jeff Smith verkeerd gedaan heeft in de ogen van de Belgische supporters weet ik niet maar hij werd regelmatig uitgefloten als hij aan de puck kwam. Raymond van der Schuit liep een blessure op in de 1e periode.

De 2e periode werd HIJS eigenlijk een beetje overklast door Luik. Aan Haagse zijde wilden maar weinig dingen lukken. Soms leek het wel of men voor het eerst samenspeelde. Er werd teveel onnodig puckverlies geleden en men ging te vaak over tot de solistische acties. In 10 minuten tijd wist Luik de 2-4 achterstand om te buigen in een 5-4 voorsprong. De goal van Jeffrey Melissant na 32,5 minuten spelen zorgde voor de 5-5 stand welke de rest van de periode bleef staan. In de tweede periode raakte ook Luke Zwartbol geblesseerd.

De 3e periode leek een verzwakt Hijs iets beter uit de pauze te komen. Men kreeg weer iets meer vat op de wedstrijd maar tot scoren kwamen geen van de 2 partijen. Nadat er 19 minuten niet meer gescoord was wist Martinec de ban te breken en zette de 5-6 op het scorebord. In plaats van door te drukken en de marge te vergroten was het Luik die 1 minuut later de gelijkmaker maakte en 3 minuten later zelfs op voorsprong kwam. Hijs probeerde nog om de gelijkmaker te maken maar dit lukte niet. Met nog ruim 1 minuut te spelen werd Clint naar de kant gehaald voor een extra veldspeler. De druk op het Luikse doel nam toe en er waren een paar kleine kansjes maar de puck wilde er niet in. Puckverlies 13 seconden voor tijd resulteerde in een empty net goal en de eindstand van 8-6.

Een irritant iets wat mij opviel in Luik is dat de klok regelmatig nog seconden doortikt terwijl het spel al stil ligt. Nadat na de wedstrijd net als vorig weekeind een aantal spelers nog sportief de aardappels moesten afgieten kon net als vorige week de terugreis met 0 punten vanuit België worden aangevangen. Ook komend weekend is er geen BeNeLe ijshockey op de Uithof, HIJS speelt wel de uitwedstrijd zaterdag avond in en tegen Heerenveen. Laten we hopen dat de blessures van Raymond en Luke meevallen en ze er weer bij zijn. Een zware uitwedstrijd maar misschien hebben we geluk en kunnen we een beetje profiteren van de naweeën bij Heerenveen van de Beker Finale en nog een paar puntjes meepikken. De eerstvolgende thuiswedstrijd van Hijs is 27 januari als Tilburg op bezoek komt.

Ik wil niet negatief overkomen maar na 4 verloren wedstrijden op rij komt de als zeker geziene 2e plaats in de stand onder druk te staan. Als ik naar het programma kijk en naar de stand, ik reken daarbij een verlies in Heerenveen mee dan kan HIJS zich verder eigenlijk geen verliespunten meer veroorloven. We krijgen thuis nog Tilburg, Geleen en Groningen en we moeten uit nog naar Heerenveen en Leuven. We zullen dus echt 12 van de 15 punten moeten zien binnen te halen.

Puckie

Verslag Hijs Hokij vs Amstel Tijgers d.d. 6-1-2017 en HYC Herentals vs Hijs Hokij d.d. 8-1-2017

Hijs Hokij maakt het zich onnodig moeilijk

Door een dubbele nederlaag afgelopen weekeinde tegen Amsterdam en Herentals is de voorsprong op concurrent Geleen geslonken tot 6 (verlies)punten. In de eigen Uithof trok vrijdag Amsterdam met 6-3 aan het langste eind waarna op zondag onnodig met 4-1 verloren werd van Herentals.

Weggegeven
De Haagse ijshockeyers van Hijs Hokij bewezen zichzelf tegen Amstel Tijgers een zeer slechte dienst. Ondanks een optisch overwicht in de eerste tien minuten ontbrak de overtuiging om de score te openen. Bij twee spaarzame tegenaanvallen van de Amsterdammers was het echter wel raak. In plaats dat de alarmbellen begonnen te rinkelen gingen de koppies hangen. De Tijgers profiteerden optimaal en sloten de eerste periode met 0-4 af. In de tweede periode bleek het heilige vuur weer even terug te komen. Men ging op jacht naar de openingstreffer. En in de 38e minuut scoorde Jasper Kick de 1 – 4. De Amsterdamse goalie, de paal en onzorgvuldigheid stonden meer treffers in de weg. Ook in de derde periode gaf Hijs Hokij zich geenszins gewonnen. Het massaal meelevende publiek zat te wachten op de tweede treffer die maar niet wilde vallen. Geheel in lijn met de wet van Murphy was het Amsterdam die voor 1 – 5 zorgde. Via Raymond van der Schuit en Luke Zwartbol kwam Hijs Hokij nog terug tot 3 – 5.

Drie minuten voor tijd wisselde coach Chris Eimers goalie Clint Soer (die in de eerste periode Fabian Schotel had vervangen) in voor een extra veld speler. Ondanks chaotische taferelen voor het Amsterdamse goal wilde de aansluitingstreffer niet vallen. Het was uiteindelijk oud Hijs Hokij speler Marcel Kars die door middel van een empty net goal de eindstand op 3 – 6 bepaalde.

Herentals
Zondagavond moest men aantreden tegen de BeNeLiga kampioen van vorig seizoen Herentals. Een tot op het bot gemotiveerd Hijs Hokij had na de zeperd van vrijdag iets goed te maken. In een gelijk opgaande eerste periode ontbrak de precisie bij de Hagenaars om trefzeker te zijn. Herentals was beter bij de les en was wel twee keer trefzeker. De tweede periode werd gedomineerd door het Haagse team. Maar slechts Alan van Bentem wist te scoren. De circa 25 meegereisde Haagse supporters dachten dat er wat te halen viel in Belgie. Een powerplay goal en een makkelijk weggegeven goal gooide echter roet in het eten. Het geloof in een goed resultaat en de juiste killersmentaliteit bij een aantal spelers ontbrak in het vervolg van de wedstrijd waardoor er een onnodige 1 – 4 nederlaag werd opgelopen.

Volgende wedstrijd
Zaterdag as speelt Hijs Hokij de zware uitwedstrijd tegen Luik. De eerstvolgende thuiswedstrijd staat gepland op vrijdag 27 januari a.s. Tegenstander deze wedstrijd is Tilburg Trappers. Locatie : de Uithof.
Interviews: www.youtube.com/watch?v=tJ1M90eRTtk&feature=share

Verslag van Puckie

Tikje

Nadat vrijdag avond thuis verloren was van Amsterdam stond vandaag de uitwedstrijd in België en tegen het sterke Herentals op het programma. Vrijdag was al duidelijk geworden dat het gemis van de verdedigers Smith (Australië) en Ebregts (gestopt) een wissel trekt op de overige verdedigers, soms aangevuld met aanvallers. Toch ging HIJS vol zelfvertrouwen en gemotiveerd richting Herentals wetende dat het normaal al een hele zware opgave is om met winst terug te keren vanuit Herentals. Lichtpuntje was dat Herentals de avond ervoor in Eindhoven nog gespeeld en verloren had van de Haantjes.

Het begin van de wedstrijd zag er nog goed uit, Het spel ging op en neer en beide teams hadden hun kansen. Het was echter Herentals dat na 6 minuten de voorsprong wist te nemen door de eerste goal te scoren. Hierna was het voor HIJS even zoeken naar het vertrouwen. De kansen waren er over en weer maar geen van de team wist daar, ook niet in twee powerplay situaties voor HIJS, gebruik van te maken. De in de goal staande Clint Soer wist enkele serieuze kansen van Herentals de nek om te draaien. Een kleine drie minuten voor het eind van de 1e periode”kwam Mitch Morgan helemaal vrij te staan en kreeg alle tijd om verwoesten uit te halen. De ruststand van 2-0 was bereikt.

De 2e periode kwam er een herpakt HIJS uit de kleedkamer en waren de teams weer meer gewaagd aan elkaar. Na 26,5 minuut spelen kreeg HIJS weer twee minuten powerplay en deze keer wist HIJS daar in de persoon van Alan van Bentem wel gebruik van te maken, hiermee de marge terugbrengend tot 1 doelpunt. Na dit doelpunt kwam het mij bekende Herentals weer tevoorschijn. Als ze onder druk komen te staan dan gaan blijven ze wel ijshockey spelen maar tegelijkertijd proberen ze de tegenstander op een vervelende manier uit de wedstrijd te halen. Het resultaat was in de resterende 10 minuten van de 2e periode 3 keer een situatie waarbij de vlam zomaar in de pan had kunnen slaan. De eerste keer deelde de niet altijd scherp oordelende arbitrage nog straffen uit voor roughing, maar de andere keer vond liet men het erbij zitten. Er werden in de hele wedstrijd wel meer blunders gemaakt door de arbitrage. Maar afijn met de aansluitingstreffer in de pocket gingen we de 2e rustpauze in.

De 3e periode bleek Herentals te beschikken over de juiste killers mentaliteit en waren de twee straffen die HIJS kreeg voldoende om nog 2 keer te scoren. In de eerste straf lag de puck al na 5 seconden in het net en tijdens de tweede straf na 6 minuten mocht Vincent Morgan door het midden zonder te worden aangevallen richting het Haagse doel waarna deze Soer wist te verschalken. Was HIJS kansloos vanavond? Neen, alleen een te goed keepende van Looveren en als men deze wist te passeren dan was er nog het ijzerwerk van het goal stonden meer Haagse doelpunten in de weg. De derde verlieswedstrijd op rij was een feit en daar had niet iedereen rekening mee gehouden.

Nadat na de wedstrijd een aantal spelers nog sportief de aardappels moesten afgieten kon de terugreis met 0 punten worden aangevangen. Komend weekend is er geen BeNeLe ijshockey op de Uithof, HIJS speelt wel de uitwedstrijd zaterdag avond in het Belgische Luik. Ook geen gemakkelijke tegenstander maar ik heb er alle vertrouwen in dat de 3 punten dan wel mee terug gaan naar Den Haag. Laten we hopen dat de verdediging dan weer kan rekenen op de versterking van Smith. Het vertrouwen heeft misschien een tikje opgelopen maar er zit beslist nog geen blijvende deuk in,

Puckie

Verslag Hijs Hokij vs Unis Flyers Heerenveen d.d. 23-12-2016

De Haagse ijshockeyers van Hijs Hokij staan weer met beide benen op de grond na de kansloze nederlaag tegen Unis Flyers. De Friezen wonnen de topper terecht met 3-7 en lieten de Hagenaars met een flinke kater achter.

INITIATIEF

Voor 2300 toeschouwers traden Hijs Hokij en Unis Flyers in het strijdperk. Twee teams die allebei nog ongeslagen waren. Vanaf het eerste moment trokken de Friezen het initiatief naar zich toe en werd Hijs Hokij onder druk gezet. De spaarzame Haagse aanvallen werden vroegtijdig onderbroken, waardoor Hijs Hokij niet in hun spel kon komen. Bij een schot van Ronald Wurm, een van de 2 Hagenaars in Heerenveense dienst, kwam het ijzerwerk goalie Fabian Schotel nog tot hulp. Een straf voor de Flyers gaf Hijs Hokij weer wat lucht en men leek wat beter in het spel te komen. Toch was het halverwege de 1e periode Heerenveen wat de score opende en op een terechte 0-1 voorsprong kwam.

heer7POWER PLAY

In het begin van de 2e periode kregen de Hagenaars een uitgelezen kans om langszij te komen. Helaas werd de man meer situatie niet uitgebuit. Erger nog, een miscommunicatie gaf de Flyers de kans om de voorsprong te verdubbelen. De uitstekende nieuwe import van de Flyers, Adam Bezak, schoot koelbloedig de 0-2 binnen. In de 28e minuut bracht Raymond van der Schuit zijn team terug in de wedstrijd. Een mooie snelle aanval met Jasper Kick en Joey Oosterveld werd doeltreffend afgerond. Even leek het er op dat men terug in de wedstrijd kwam. Een twijfelachige straf tegen Jeff Smith van de verder goed leidende Pascal Keus gaf de Flyers de mogelijkheid om de marge weer naar 2 te vergroten. De dodelijke power play van Heerenveen had slechts 25 seconden nodig (1 van de 4 power play goals aan Frieze zijde deze avond) en de wedstrijd leek gespeeld mede door een aantal achtereenvolgende straffen aan Haagse zijde. Met nog slechts 1 seconde op de klok werd het zelfs nog 1-4.

STRAFFEN

Helaas nam de frustratie aan Haagse zijde in de 3e periode toe. Enkele onbezonnen actie’s, in gaan op provocatie’s en teveel straffen zorgden er voor dat het nooit meer een wedstrijd werd. Toch bleven de Hagenaars, soms letterlijk, knokken voor een beter resultaat. De Flyers zorgde eerst nog voor de 1-5, maar hierna begon Hijs Hokij aan een come back. Via Filip Martinec en Joey Oosterveld kwam men met nog 6 minuten te spelen terug tot 3-5. Ondertussen hadden Jasper Kick en Stace van Bentem de kleedkamer al voortijdig kunnen opzoeken en lieten hiermee hun team behoorlijk in de steek. De Flyers lieten het echter niet verder komen en middels 2 power play goals werd de eindstand op 3-7 bepaald. Een verdiende overwinning voor Heerenveen en een wake up call voor Hijs Hokij.

JANUARI

De spelers van Hijs Hokij krijgen nu een vijftal dagen rust, waarna men aan de voorbereiding op de 2e seizoenshelft gaat beginnen. De eerstvolgende thuiswedstrijd is op vrijdag 6 januari tegen Amstel Tijgers. De maand januari is er een met een aantal zware uitwedstrijden. De koplopers uit groep A en B, respectievelijk Herentals en Heerenveen, moeten worden bezocht. Verder staan ook de uitwedstrijden tegen Luik en Leuven op het programma.

heer6     heer4

heer3     heer2

heer1

Foto’s: Robert Bos

Interviews: www.youtube.com/watch?v=zVdtiR63XdE&feature=share

Verslagen Hijs Hokij vs Red Eagles Den Bosch d.d. 16-12-2016 en GIJS Groningen vs Hijs Hokij d.d. 17-12-2016

Hijs Hokij had op papier een eenvoudig weekend. Vrijdagavond moest men aantreden tegen hekkensluiter Red Eagles uit Den Bosch en een dag later tegen een andere laagvlieger, het Groningse Gijs.

db16-12-1ONDERSCHATTING

Zoals wel vaker in dit soort wedstrijden komt onderschatting dan boven drijven. De Haagse ijshockeyers maakte het zich tegen Red Eagles onnodig moeilijk en kwamen zelfs met 0-1 achter. Het was een goede wake up call en enkele minuten later zorgde Raymond van der Schuit voor de gelijkmaker. Deze stand stond in de 1e pauze nog steeds op het bord. In de 2e periode ging Hijs Hokij op jacht naar de voorsprong. Toch moest het 1400 koppige publiek tot de 31e minuut wachten. Filip Martinec en Raymond van der Schuit schoten binnen 1 minuut raak. Bij de Eagles begonnen de frustratie’s hoog op te lopen en met diverse straffen haalde men zichzelf uit de wedstrijd. De Hagenaars zaten met hun hoofd al bij de topper van a.s. vrijdag tegen Heerenveen en wisten in diverse overtal situatie’s nog slechts 1 keer te scoren via Bas Britstra. Uiteindelijk werd er vrij eenvoudig gewonnen met 4-1.

gron17-12-3GRONINGEN

Een dag later stond de lange rit naar Groningen op het programma. De Groningers begonnen fanatiek en hadden de eerste kansen. Nadat Raymond van der Schuit zijn eerste van 6 treffers deze avond liet aantekenen was de grootste weerstand van Groningen gebroken. Na de eerste periode stond er 0-5 op het scorebord en in het vervolg liet men bewust de teugels vieren. Na de 2e periode was het 3-8 om uiteindelijk met een 3-9 overwinning de lange thuisreis aan te vangen. De andere 3 treffers kwamen op naam van Joey Oosterveld en Jeffrey Melissant (2x).

STRIJD OM KOPPOSITIE

Door de dubbele overwinning blijft Hijs Hokij ongeslagen aan kop met 27 punten uit 9 wedstrijden. Vrijdagavond, 23 december, ontvangen de Hagenaars het eveneens ongeslagen Unis Flyers uit Heerenveen. De Friezen hebben 24 punten uit 8 wedstrijden. Eerder dit seizoen werd er voor de beker 2 keer nipt verloren van de Flyers. Volgens coach Chris Eimers zijn de Hagenaars niet voornemens om opnieuw te verliezen en willen ze iets rechtzetten tegen de regerend landskampioen.

RUN OP KAARTEN

Vanaf zondag is er een ware run op kaarten voor deze topper ontstaan. Heeft het Haagse publiek gewacht op de resultaten van dit weekend om te zien of men daadwerkelijk ongeslagen bleef of komt het besef er langzaam maar zeker dat er iets moois te gebeuren staat op de Uithof? Ondanks dat we vlak voor de Kerst zitten heeft het er alle schijn van dat het een volle bak gaat worden a.s. vrijdag.

Nog geen kaarten? Wees er snel bij:
www.ticketmaster.nl/event/hijs-hokij-den-haag-vs-unis-flyers-heerenveen-tickets/173645

Interviews: www.youtube.com/watch?v=8dzr3OkGhlE&feature=share

db16-12-2     db16-12-3

gron17-12-2     gron17-12-1

Foto’s Robert Bos (Red Eagles) en SvdS Fotografie (Groningen)

Verslag Puckie GIJS Groningen vs Hijs Hokij d.d. 17-12-2016

Ray the Man

Vandaag moesten we naar Groningen voor de competitie wedstrijd tegen GIJS. Met de 17-0 overwinning in de beker nog vers in het geheugen twijfelde niemand eigenlijk aan het feit dat de punten ook vanavond mee terug naar Den Haag zouden gaan. Alan van Bentem en Maurice van der Schuit ontbreken nog steeds en vanavond waren ook Jasper Kick en Mike van Oeveren afwezig. De selectie bestond uit 2 goalies, 5 verdedigers en 9 aanvallers. Groningen begon met nog een speler minder aan de wedstrijd. De grote vraag was hoe hoog de score vanavond op zou lopen.
Vanaf het eerst fluitsignaal was het duidelijk dat HIJS voor de punten naar Groningen gekomen was. Groningen werd zoveel mogelijk vast gezet in het eigen vak en kwam er maar sporadisch uit. Na ruim 3 minuten spelen wist Raymond van der Schuit op aangeven van Filip Martinec de Gronings goalie Honebeeke te passeren. Dit lukte hem weer in de 11e en 12e minuut van de 1e periode. Na een kwartier mocht Johnny Ebregt twee minuten gaan zitten omdat hij de goal iets te opvallend van zijn plek schoof. Achteraf bleek dit de enige straf te zijn die HIJS zou krijgen deze avond. In de 18e minuut was het wederom Raymond van der Schuit die in 15 seconden tijd twee maal wist te scoren. Ik kan me niet herinneren dat er ooit een speler is geweest die als enige vijf keer heeft gescoord in één periode.

De tweede periode leek GIJS ontwaakt, mede doordat HIJS de teugels iets liet vieren. Rond de 25e minuut leverde dat Groningen 2 doelpunten op. Zelfs het ingedutte Gronings publiek ontwaakte voor heel even en liet zich horen. HIJS herpakte zich en probeerde Groningen weer vast te zetten en nog geen 3 minuten later was het Melissant die de 2-6 scoorde. HIJS wisselde in de 31e minuut de goalie en Fabian Schotel nam de plek van Clint Soer in. 6 seconden hierna wist Melissant de 2-7 te scoren. Nadat Groningen in de 36e minuut de 3-7 wist te maken was het in de 38e minuut de Raymond van der Schuit die zijn 6e en laatste goal van de avond wist te scoren.

De 3e periode liet een spelbeeld zien waarin HIJS de tegenstander niet meer onder druk zette en wat meer liet komen. Men ging niet meer naar de puck toe maar liet hem brengen. Het resultaat was dat Fabian enkele keren goed aan de bak moest om verder scores te voorkomen. De 1e lijn wist niet meer tot scoren te komen en we moesten wachten tot een halve minuut voor tijd toen Joey Oosterveld de eindstand van 3-9 op het scorebord liet zetten.
De HIJS man van vanavond is zonder meer Raymond van der Schuit met zijn 6 goals. De 1e lijn heeft vanavond 20 punten gemaakt. Opvallend was verder dat HIJS, net als de vorige uitwedstrijd, maar tegen 1 straf opliep. Was afgelopen vrijdag door het geschuif in de lijnen als gevolg van de afwezigheid van Alan het resultaat al enigszins teleurstellend, afgelopen avond moest er door het ontbreken van Jasper en Mike nog meer geschoven worden. 8 van de 9 doelpunten kwamen op naam van de 1e lijn te staan. Met de wedstrijd die er aan zit te komen vrijdag thuis tegen Heerenveen is dit toch wel iets wat mij enige zorgen baart. Niet dat de 1e lijn scoort maar dat er zo weinig vanuit de andere lijnen gescoord werd. Ik verwacht dat Jasper en Mike er komende vrijdag weer bij zullen zijn. Op dit moment zijn Den Haag en Heerenveen nog de enige twee ploegen die ongeslagen zijn en na komende vrijdag zal minimaal een van de twee teams puntverlies hebben opgelopen. Laten we hopen dat het niet HIJS is.

Puckie

Verslag Antwerp Phantoms vs Hijs Hokij d.d. 11-12-2016

HIJS HOKIJ WALST OVER ANTWERPEN HEEN

Ook in de 7
e
wedstrijd in de BeNe Liga wist Hijs Hokij de volle winst te pakken. In een eentonige wedstrijd werden de Belgische Phantoms met maar liefst 1-9 verslagen in eigen huis. Joey Oosterveld en Filip Martinec scoorden allebei 3 maal.

deur11-12-5VERRASSEND

De uitwedstrijd in Antwerpen beloofde op voorhand geen makkelijke wedstrijd te worden. Geleen en Luik hadden beiden verrassend een overtime nodig om de Antwerpenaren te verslaan. Zonder de geblesseerden Alan van Bentem en Maurice van der Schuit kon het weel eens een zware wedstrijd worden. Niets bleek minder waar. Vanaf de 1e minuut werden de Belgen onder druk gezet. Verder dan de puck hard wegschieten richting het verdedigingsvak kwam Antwerpen niet. Een goede 30 keer een icing weggeven zei genoeg. In de 4e minuut drukte Joey Oosterveld het overwicht in cijfers uit: 0-1. Clint Soer had deze wedstrijd de voorkeur gekregen boven Fabian Schotel en de spaarzame aanvallen in de 1e periode pareerde hij goed. Aan de andere kant drukte Filip Martinec en Jeff Smith het overmacht in een grotere score uit: 0-3 na de 1e periode.

WALK OVER

Het kreeg er in de 2e periode alle schijn van dat het een doelpuntenfestijn ging worden. Via Raymond van der Schuit en 2x Joey Oosterveld stond er na 24 minuten een 0-6 score op het bord. In deze sportieve wedstrijd kregen de Phantoms geen voet aan de grond, stonden vrijwel continue onder druk en gezien het overwicht van Hijs Hokij was de kans groot dat ze ’s nachts nog spoken zagen. Ondanks dat de Belgen overlopen werden bleef de score na de 2e periode op slechts 0-8 staan door 2 treffers van Filip Martinec.

GAS TERUG

Aangezien de strijd gestreden was kwam er ook enige gemakzucht in de ploeg gedurende de 3e periode. Zondermeer logisch gezien de stand. Combinaties kwamen minder aan en het afwerken werd slordiger. Coach Chris Eimers kon naar harte lust experimenteren met zijn lijnen. Antwerpen kreeg wat kansen en bij een slordigheid in de Haagse verdediging moest goalie Soer dan toch capituleren. Thomas Roosendaal wist vlak voor tijd nog iets terug te doen waardoor Hijs Hokij een klinkende 1-9 overwinning behaalde. Door deze zege blijven de Hagenaars aan kop in poule B van de BeNe Liga.

VOLGENDE WEDSTRIJD

Op vrijdag 16 december staat de volgende thuiswedstrijd op het programma. Tegenstander in de Uithof is Red Eagles uit Den Bosch. Aanvang 20.30 uur. Een week later, vrijdag 23 december, staat de absolute kraker op het programma. Het eveneens ongeslagen Heerenveen komt dan op bezoek in de Uithof. Ook die wedstrijd vangt om 20.30 uur aan.

deur11-12-4     deur11-12-3

deur11-12-2     deur11-12-1

Foto’s: Robert Bos

Verslag Puckie Antwerp Phantoms vs Hijs Hokij d.d. 11-12-2016

Phantom(s)

Afgelopen weekend geen thuiswedstrijd voor HIJS, er stond alleen een uitwedstrijd op het programma tegen de spoken uit Antwerpen. Als we naar de eerdere wedstrijden van dit seizoen kijken dan zien we dat de spookjes uit de Belgische sportstad het verschillende tegenstanders al knap lastig hebben gemaakt met enkele close resultaten. HIJS was dus gewaarschuwd en hield rekening met een lastige en taaie tegenstander. Mede door de afwezigheid van Alan van Bentem en Maurice van der Schuit moest er flink met alle linies geschoven worden. Het aantal aanwezige Haagse supporters oversteeg volgens mij het aantal Antwerpse supporters.
Vanaf het moment dat de puck voor de eerste keer het ijs raakte zat HIJS er bovenop en gaf de Belgen weinig ruimte om iets zinnigs met de puck te doen. De Belgen kwamen dan ook niet verder dan het dumpen van de puck ver in het verdedigingsvak van HIJS wat resulteerde in veel terechte icings calls omdat de HIJS verdediging scherp was en iedere keer eerder bij de puck zou zijn. Dit alles tot groot ongenoegen van het Belgische publiek en tot frustratie van de spookjes. Nadat eerst na 4 minuten Oosterveld de 0-1 had gescoord en na 10 minuten Martinec voor de 0-2 gezorgd had was het aan de focus en scherpte van Clint Soer te danken dat de stand na 16 minuten niet weer in evenwicht was. Na 13.30 minuten spelen wist hij een break te stoppen en een paar minuten later wierp hij zijn volledige vege lijf glijdend over het ijs in de strijd om een doorgebroken spook te stoppen wat in eerste instantie lukte, twee HIJS verdedigers hadden intussen de plek van Clint ingenomen en gelukkig wist Ebregts de ingeschoten rebound met zijn knie uit het doel te houden. De signalen waren afgegeven en HIJS kon geen moment de aandacht in de verdediging laten verslappen. Jeff Smith zorgde na 17 minuten met een niet onhoudbaar schot vanaf de blauwe lijn voor de 0-3. Na deze wapenfeiten was het tijd voor een kopje thee.

De tweede periode liet in het begin weinig onduidelijkheid bestaan over de intenties van HIJS. Na 4 minuten spelen was de stand verdubbeld tot 0-6 door goals van Raymond van der Schuit en twee maal Joey Oosterveld. Antwerpen zag er aangeslagen uit en kwam bijna niet meer uit het verdedigingsvak. Ondanks de constante druk viel de doelpuntenregen stil voor 8 minuten. In de 32e en de 35e minuut wisten Martinec en Melissant de pauze stand van 0-8 op het bord te zetten. De stand en ook het spel van Antwerpen deden de vraag opkomen waarom we eigenlijk met knikkende knieën richting Antwerpen waren gereisd. Intussen was het weer tijd voor een kopje thee om daarna aan het derde en laatste deel van de wedstrijd te beginnen, ik had zo het vermoeden dat een overtime er niet echt meer in zat voor vanavond.

De derde periode was de motivatie en de drang om weer naar een monsterscore uit te lopen niet echt meer aanwezig aan Haagse zijde. Het was nu veel belangrijker om geen verdere blessures op te lopen en nuttig gebruik te maken van de mogelijkheid om wat te experimenteren met de samenstellingen van de lijnen. We moesten tot de 50e minuut wachten tot HIJS zijn eerste straf van de wedstrijd kreeg. Konden we toch nog één keertje oefenen op de penalty kill. Dit alles gaf Antwerpen de moed om wat meer zelf te gaan combineren en wat meer gestructureerd te gaan ijshockeyen. Als gevolg hiervan moest Clint 5 minuten voor het eindsignaal alsnog een Antwerps doelpunt toestaan. Als afsluiter wist Thomas Roosendaal 1 minuut voor tijd het laatste Haagse doelpunt op zijn naam te schrijven en werd de eindstand bepaald op 1-9.
Al met al een wedstrijd wat geen echte wedstrijd te noemen was. Als ik zeg dat HIJS 70 procent van de speeltijd aanwezig was in het Antwerpse verdedigingsvak denk ik niet dat ik overdrijf. Als de wedstrijd niet meer spannend is ga je naar andere dingen kijken in de wedstrijd. De meest opvallende “man” aan Haagse zijde vanavond (ja het man staat doelbewust tussen aanhalingstekens) vond ik Jay Popeye de Ruiter. Waarom? Ik weet niet hoeveel spinazie hij tegenwoordig eet maar ik vond hem echt stoer. Op deze leeftijd al de grote mannen proberen vast te zetten aan de boarding, jagend op de puck, in één woord geweldig om zijn prestatiedrang te aanschouwen. Als hij nu nog het geloof en de overtuiging krijgt om die puck eens loeihard achter de goalie te deponeren dan is hij helemaal niet meer te stoppen.
Vrijdag zijn we met zijn allen weer gezellig op de Uithof aanwezig om de adelaars uit Den Bosch, de nummer 7 van de B poule op dit moment, te ontvangen de wedstrijd begint om 20.30 uur. Zaterdag de verre uitwedstrijd in Groningen op het programma waar we in de bekercompetitie nog 0-17 gewonnen hebben. Laten we hopen dat er deze keer wat meer Gijs op het ijs komt dan vorige keer.

Puckie

Verslag Hijs Hokij vs Silverdome Panters d.d. 2-12-2016

HIJS HOKIJ BLIJFT IN RACE VOOR GOUD NA ZEGE OP SILVERDOME PANTERS

Afgelopen vrijdag won een opnieuw uitstekend spelend Hijs Hokij met maar liefst 7-1 van de Silverdome Panters. Het was de 6e opeenvolgende overwinning voor de Hagenaars in de BeNe Liga. Een wedstrijd die in het teken stond van een inzamelingsactie voor de armoedegezinnen in Den Haag (www.ssos.nl)

zoet4FEL

Hijs Hokij opende gelijk fel en de spelers hadden de instructie’s van coach Chris Eimers goed in de oren geknoopt. Jagen op de puck en bij puck bezit van Zoetermeer zo veel mogelijk hun aanval ontregelen. De Panters probeerde het wel, maar de overtuiging ontbrak. Mocht men gevaarlijk worden dan was daar altijd nog de goed keepende Fabian Schotel die een sta in de weg vormde. Na 3 minuten was het al raak. Filip Martinec wist een voorzet van Jeffrey Melissant onhoudbaar in het Zoetermeerse goal te schieten. Halverwege de 1e periode zakte het Haagse team iets weg waardoor de Panters langszij kon komen via Cas Staps. In het vervolg van de periode waren er wat kansen over en weer, maar het 2250 koppige publiek moest tot 11 seconden voor het verstrijken van de periode wachten op de volgend treffer. Met de normaliter op vrijdagavond werkende, maar toch vrijaf gekregen hebbende, Michael van Rijswijk op de strafbank vond Jasper Kick teamgenoot Raymond van der Schuit. Die twijfelde niet en knalde de 2-1 tegen de touwen.

zoet3TIME OUT

Bij aanvang van de 2e periode toonde Hijs Hokij de superieuriteit. De Panters werden bij de keel gegrepen en langzaam maar zeker knepen de Hagenaars het laatste beetje wilskracht bij Zoetermeer er uit. Na 47 seconden was het Jeffrey Melissant en in de 4e minuut was het Stace van Bentem, na een mooie actie van John Ebregt en Melissant, die scoorde. De wedstrijd leek gespeeld. Een daarop volgende straf voor Ben Rurup gaf Zoetermeer lucht en men was enkele malen gevaarlijk voor de goal van Schotel. Er leek net als eerder in de 1e periode wat gemakzucht in te sluipen waarna coach Eimers ingreep middels een vroege time out. Zijn speech miste zijn uitwerking niet want 12 seconden later was het Martinec met zijn 2e van de avond die de wedstrijd definitief besliste: 5-1. Hijs Hokij was de bovenliggende partij en de Panters waren zelfs bij een man meer situatie niet bij machte om enige druk uit te oefenen. Het gevaarlijkste waren de counters van Zoetermeer, maar die vonden steeds weer goalie Schotel op hun weg. In de 39e minuut was het uiteindelijk Man of the Match Johan Rurup die met een verwoestend schot de 6-1 liet aantekenen.

ONGESLAGEN

In de 3e periode zagen we de enkele weken uitgeschakeld geweest zijnde Marco Bommezijn en het 15 jarige Westlandse talent Jay de Ruiter veelvuldig op het ijs. Zoetermeer probeerde de schade zo beperkt mogelijk te houden en de frustratie nam hand over hand toe. Echt gevaarlijk werd men niet meer. Hijs Hokij bleef de gevaarlijkste ploeg maar het was slechts Ben Rurup die nog aan scoren toe kwam en de eindstand op 7-1 zette. De afgelopen weken in goede vorm verkerende Hagenaars bleven hierdoor ongeslagen aan kop.

VOLGENDE WEDSTRIJD

Zondag 11 december speelt men uit in Antwerpen. De eerstvolgende thuiswedstrijd is op vrijdag 16 december. Tegenstander op de Uithof is dan Red Eagles uit Den Bosch. Aanvang van die laatste wedstrijd is 20.30 uur.

Interviews: www.youtube.com/watch?v=9AfF6FWYUWc&feature=youtu.be

DANK U SINTERKLAASJE

Wordt je net wakker had de Sint vannacht schijnbaar niets te doen,
Een gedicht en 3 punten zaten er in mijn schoen.

Gisteren had de Sint besloten om een aantal Pieten naar de Uithof te sturen,
Zelf heb ik via een live stream stiekum mee zitten gluren.
Er hadden mij verhalen bereikt over een intercity uit Den Haag,
Dat ging over een ijshockey team begrijp ik sinds vandaag.
Ik heb mij vannacht door mijn Zwarte Pieten nog iets laten verklaren,
Want Sint dacht altijd dat panters roofdieren waren.
Vanachter de tv had ik ze graag uit hun lijden willen verlossen,
Omdat Hijs Hokij de Panters flink was aan het afrossen.
Voor zoveel toeschouwers en dan ook nog de mensen voor de buis,
Liet Hijs Hokij zien wie er de baas is in eigen huis.
Sint komt elk jaar op zijn stoomboot aangevaren,
De vergelijking tussen Haagse ijshockeyers en een intercity kan ik nu verklaren.
Richting de play offs moeten ze nu lekker doorstomen,
En ze hebben Zoetermeer aardig op de Skop genomen.
Dit keer bereikte jullie niet de tien,
Desondanks hebben jullie de Panters alle hoeken van de baan laten zien.
Voor jou dit gedicht, wees niet boos en in alle staten,
Aangezien ik ook 3 winstpunten heb achter gelaten.
Een ding moeten jullie niet vergeten en ik hoop dat het team goed uitkijkt,
Pas aan het einde van het seizoen worden de prijzen uitgereikt.

Groeten van Sint en Piet

zoet1     zoet2

Foto’s: Robert Bos

Verslag Hijs Hokij vs Leuven Chiefs d.d. 25-11-2016

HIJS HOKIJ IS LEUVEN CHIEFS DE BAAS

In een uitstekende wedstrijd tegen de nummer 2 uit Groep B in de BeNe Liga heeft Hijs Hokij geen spaan heel gelaten van het Belgische Leuven. Een klinkende 10-0 overwinning was niet eens geflatteerd. De Haagse ijshockeyers blijven hierdoor stevig aan kop staan.

leuven6KANSLOOS

Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Hijs Hokij het publiek op een spetterende wedstrijd wou trakteren. De Hagenaars, zonder de nog geblesseerde Marco Bommezijn, moesten toe zien dat de Chiefs het eerste schot van de wedstrijd voor hun rekening namen. Goalie Fabian Schotel had echter weinig moeite om de inzet te stoppen. Het was ongeveer het enige wapenfeit van de Belgen. Hierna nam Hijs Hokij het initiatief om het niet meer uit handen te geven. In de 2e minuut zorgde de uitstekend combinerende lijn Martinec, Melissant en Raymond van der Schuit voor de 1e treffer door laatstgenoemde. Een goede power play werd onder leiding van bovenstaand trio verwerkt tot de 2-0 (doelpunt Melissant). Slechts enkele seconden later werd het goede jagen op de puck Leuven fataal. Thomas Roosendaal veroverde de puck en vond de vrijstaande 15 jarige Jay de Ruiter die feilloos Johan Rurup in stelling bracht: 3-0. Net voor het einde van de periode kwam Leuven voor de 2e maal voor het Haagse goal, maar het schot miste precisie.

MACHTELOOS

In de 2e periode moest Hijs Hokij bijna 8 minuten met een man minder spelen door een 4-tal straffen. Het was schijnend om te zien dat de Belgen zelfs in een overtal situatie geen enkele serieuze kans konden creëeren. Dit was zonder meer ook de verdienste van het Haagse team wat een uitstekende wedstrijd speelde. Toch duurde het tot de 28e minuut voordat Melissant op aangeven van Martinec en Raymond van der Schuit de 4-0 aantekende. Net 2 minuten later zagen wij opnieuw een weergaloze combinatie. Ditmaal stonden Stace en Alan van Bentem aan de basis en was Joey Oosterveld doeltreffend. Opnieuw Oosterveld zorgde in de 36e minuut voor 6-0. Pas in de 38e minuut was daar de eerste echte aanval van Leuven in deze periode. Met een man meer verscheen men voor het Haagse goal, maar Schotel pareerde en de tegenaanval was gelijk raak. De snelle break kwam via Thomas Roosendaal en Raymond van der Schuit bij Alan van Bentem die niet faalde: 7-0.

leuven1GOEDE UITGANGS POSITIE

De 3e periode was eigenlijk nog puur voor de statistieken. Hijs Hokij nam wat gas terug en Leuven was geslagen en verslagen. Martinec en 2 keer Oosterveld zorgde voor een mooie 10-0 overwinning in dit kat en muis spel. Door deze overwinning blijft Hijs Hokij met 15 punten uit 5 wedstrijden aan kop. Directe belager is Heerenveen dat ook nog ongeslagen is. Ondanks dat er nog 14 wedstrijden te spelen zijn is er een aardig gat geslagen. Voor de BeNe Liga play off’s is er een aardig gat met de nummer 5 (de eerste 4 teams gaan door). In de strijd om het Nederlands Kampioenschap gaan de 2 beste Nederlandse teams uit de groep door. Heerenveen en Hijs Hokij hebben een comfortabele voorsprong van 13 verliespunten op Geleen.

STREEKDERBY TEGEN ZOETERMEER

Aanstaande vrijdag 2 december staat de derby tegen Zoetermeer op het programma. De Zoetermeerders waren verantwoordelijk voor de uitschakeling van Hijs Hokij in de beker na de zeer zwakke wedstrijd in het Silverdome. De Hagenaars hebben iets recht te zetten en willen hun ongeslagen status behouden, terwijl Zoetermeer wilt laten zien wie de beste ploeg van de regio is. Kaarten zijn verkrijgbaar via ticketmaster en in de voorverkoop bij Demelinne Hockey.
Aanvang op de Uithof is 20.30 uur.

leuven5   leuven4

leuven3   leuven2

Foto’s: Robert Bos

Interviews: www.youtube.com/watch?v=0b5-AWpHCyw&feature=share

Verslagen Hijs Hokij vs Amstel Tijgers d.d. 18-11-2016 en Laco Eaters Geleen vs Hijs Hokij d.d. 20-11-2016

HIJS HOKIJ STEVIG AAN KOP IN BENE LIGA

Het was een goed weekeinde voor de ijshockeyers van Hijs Hokij Den Haag. Vrijdagavond werd de laatste bekerwedstrijd tegen Amsterdam met 11-1 gewonnen. Zondagavond werd in het diepe zuiden Geleen aan de zegekar gebonden. Door deze laatste overwinning blijft Hijs Hokij  koploper in de BeNe Liga.

adam12MOVEMBER

De laatste beker wedstrijd ging tegen het eveneens uitgeschakelde Amstel Tijgers uit Amsterdam. De Haagse ijshockeyers zetten zich deze maand in voor diverse acties ten gunste van Movember, de foundation die zich inzet voor de gezondheid van de man. Voorafgaande aan en tijdens de wedstrijd waren er diverse acties om geld in te zamelen. Zo was er de mogelijkheid voor een vijftal zeer jeugdige spelers in de leeftijd van 8 tot 12 jaar om een plaats te kopen voor “het meespelen” met deze wedstrijd. Met de medewerking van Amsterdam mochten deze spelers (Quincy Berkel, Kyano Buis, Jacky de Zwart, Vince Kloosterman en Julian Wiegman) ook daadwerkelijk even opdraven. Over de wedstrijd kunnen we verder vrij kort zijn. Beide teams hadden het besef dat er niets meer op het spel stond. Het door blessures geteisterde Amsterdam had weinig in te brengen en werd voor de ogen van ruim 2200 toeschouwers met 11 – 1 verslagen. Hierdoor eindigde Hijs Hokij in groep A van de bekercompetitie op de 3e plaats en moest Zoetermeer en Heerenveen laten voor gaan.

geleen6UITRAZEN

Zonder de geschorste Jasper Kick en de geblesseerde Marco Bommezijn trad men zondagavond in Geleen aan tegen de Laco Eaters. De Eaters gingen furieus van start en probeerde Hijs Hokij gelijk onder druk te zetten zonder echt gevaarlijk te worden. Na 2 minuten ging de Geleense storm liggen en nam Hijs Hokij het heft in handen. Geleen werd goed onder druk gezet en het wachten was op de eerste treffer van Den Haag. Goalie Delil vormde regelmatig een sta in de weg. In de 7e minuut was het dan toch raak. Een mooie combinatie met Jeffrey Melissant en Filip Martinec werd op schitterende wijze afgerond door Raymond van der Schuit. Hijs Hokij was in deze periode heer en meester. Het enige verwijt was wellicht dat de geboden kansen niet in doelpunten werden omgezet.

ONNODIG

Doordat men aan het einde van de 1e periode een aantal onnodige straffen opliep moest men in de 2e periode beginnen met bijna 2 minuten lang 2 man minder. Gelukkig kwam men ongeschonden uit de strijd.  Alleen haalde men zichzelf hierdoor wel uit het spel. Het goede spel van de 1e periode was als sneeuw voor de zon verdwenen. Geleen kwam meer en meer in de wedstrijd en wist bij opnieuw een Haagse straf de stand gelijk te trekken via Jord Smit.

geleen5SOER

Tijdens de pauze leek het erop dat coach Chris Eimers zijn manschappen wakker had geschud. Men trok het initiatief weer naar zich toe maar het ontbrak aan precisie bij het afwerken. Eigenlijk was het wachten op een Haagse treffer. Tegelijkertijd moest men ook op hun hoede zijn voor de vlijmscherpe counters van de Eaters. Zowel Delil (Geleen) als Hijs Hokij goalie Clint Soer wisten de nodige kansen onschadelijk te maken. Even over de helft van de 3e periode eiste Clint Soer de hoofdrol op. Een breakaway van Geleen wist hij op fabelachtige wijze te redden. Het bijna 600 man koppige publiek ging zich langzaam maar zeker opmaken voor een verlenging. De Hagenaars hadden echter andere plannen. In de 57e minuut bracht het duo Martinec / v.d. Schuit teamgenoot Jeffrey Melissant in stelling die op miraculeuze wijze goalie Delil uitspeelde en de 1 – 2 op het scorebord bracht.  Een mokerslag voor de Eaters en daar profiteerde 42 seconde later Stace van Bentem van : 1 – 3. Geleen was niet meer bij machte om iets terug te doen en Hijs Hokij speelde gedecideerd de wedstrijd uit. Door deze overwinning blijft Hijs Hokij ongeslagen aan kop staan in de BeNe Liga en voelt de hete adem van het eveneens ongeslagen Heerenveen in de nek. Op gepaste afstand volgen respectievelijk Leuven, Luik en Geleen.

VOLGENDE WEDSTRIJD(EN)

De volgende thuiswedstrijd is as vrijdag 25 november tegen het Belgische Leuven. Aanvang op de Haagse Uithof : 20.30 uur. Een week later, vrijdag 2 december, staat de streekderby tegen Zoetermeer op het programma. Ook deze wedstrijd vangt aan om 20.30 uur en wordt gespeeld in de Uithof.

Interviews: www.youtube.com/watch?v=JBDv1O4XVyo&feature=share

adam11    adam10

adam7    adam9

adam3    adam2

adam6    adam5

Verslag Puckie Laco Eaters vs Hijs Hokij d.d. 20-11-2016

STORM

Vrijdagavond waren we op de Uithof getuige van de laatste wedstrijd in de bekercompetitie die eigenlijk nergens meer om ging en waarin een gehavend en jong Amsterdam met 11-1 aan de hand werd gezet. Vandaag stond er een andere tegenstander op het programma de Laco Eaters uit het Limburgse Geleen, ook wel bekend als The Hell of the South. De weergoden hadden besloten om er een natte reis van te maken met regelmatig een flinke windstoot. Altijd vermoeiend zo een reis maar we bereikten toch mooi op schema Glanerbrook. Jasper Kick zat vandaag zijn twee wedstrijd schorsing uit en Marco Bommezijn ontbreekt nog steeds vanwege zijn handblessure, wel was Mike van Oeveren weer mee.

geleen4Voor ons laatste bezoek aan Glanerbrook moeten we drie jaar terug in de geschiedenis. Een tiental Haagse supporters lieten zich niet afschrikken door het weer en The Hell en ondersteunden hun team in Geleen. Zoals gebruikelijk in Limburg ving de wedstrijd pas aan nadat het Waar in ’t bronsgroen eikenhout geklonken had. Het wat? Het Limburgs volkslied. De grote vraag was zou het gaan stormen in The Hell en zou referee Hesselberth de partijen en gemoederen in goede banen weten te leiden.

Direct na de eerste puck inworp trokken de Limburgers stormachtig ten strijde en moest HIJS vol aan de bak om niet weggeblazen te worden. Na enkele minuten ging de Limburgse storm liggen en waren we er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Na 6,15 minuten spelen was het een mooie Haagse aanval die door Raymond van der Schuit mooi afgemaakt werk en stond HIJS op voorsprong. Het lukte de Eaters niet meer om zelf het spel te maken mede door een tweetal straffen waarbij HIJS niet wist te profiteren van de powerplay. Na bijna 14 minuten was er een fout in de Haagse opbouw en had  er ineens een Eater de kans in een éen op één met Clint maar wist de kans op de gelijkmaker door goed werk van Clint niet te verzilveren. In de laatste minuut van de eerste periode zat de aanloop  naar een spannend begin van de tweede periode. 34 seconden voor tijd krijgt Zwartbol een straf (straf A) voor crosscheck. Terwijl de straf loopt krijgt Roosendaal 2 seconden voor de pauze een straf (straf B) voor tripping. Bij de face-off liep Smith ook nog tegen een straf (straf C) voor een onhandige slashing op.

geleen3De tweede periode moesten we de ontstane vijf tegen drie situatie zien door te komen zonder daarbij averij op te lopen. Deze situatie van 3 spelers tegelijk op de strafbank geeft bij het aanwezige publiek altijd onduidelijkheid wanneer iemand weer terug mag op het ijs. In dit geval is er sprake van drie twee minuten straffen maar er kunnen er maar twee tegelijk lopen. In principe zou straf A op 21.26 terug mogen, straf B om 21.58 en straf C op 23.26. De laatste straf begint pas te lopen als de eerste is afgelopen. Als er eerder dan het einde van straf A gescoord wordt dan mag deze speler uit de bank maar op het ijs blijft het vijf tegen drie omdat er nog twee straffen lopen. Als er niet voor een doelpunt of face-off gefloten zou worden moet A blijven zitten tot de eerste mogelijkheid dat hij er wel af kan, intussen begint wel straf C te lopen. Het spel ging zonder onderbrekingen door tot na 21.58. Op dit moment 21.58 mag straf B terug op het ijs en is het vier tegen vijf. Enige tijd later was er een onderbreking en kon straf A terug naar de spelersbank. Op 23.36 waren we weer compleet en hadden we verder geen averij opgelopen. De Eaters gokten hoofdzakelijk op een snelle break om te kunnen scoren. Na ruim 27 minuten was er een break en deze werd niet reglementair verdedigd volgens Hesselberth en hij gaf een minor voor hooking waar hij ook een penaltyshot had kunnen geven. Ook met deze powerplay wisten de Eaters niet te scoren. Het spel ging over en weer en de beide goalies moesten alle zeilen bijzetten om het net schoon te houden. Op 36.30 kreeg HIJS een, in mijn ogen discutabele, 2 minuten straffen voor teveel spelers op het ijs. Deze keer hadden de Eaters 29 seconden nodig om met een schot vanaf de blauwe lijn dat van richting werd veranderd Clint kansloos te laten en de gelijkmaker te scoren.  De laatste drie minuten van de periode gebeurde er niets noemenswaardigs meer.

geleen2De derde periode liet het manco van Eaters en ook een beetje van HIJS zien. Door het spel van de eerste twee periodes wat van de Eaters hoofdzakelijk bestond uit het vanuit de verdediging scherp passen op een speler op de blauwe lijn van het aanvalsvak. Welke pogingen continue door de goed werkende verdediging van HIJS en een uitstekend keepende Clint Soer gesmoord werden en waarop regelmatig een goed opgebouwde Haagse aanval als weerwoord kwam begon zijn conditionele tol als gevolg van de heel veel afgelegde ijsmeters te eisen. De eerste 10 minuten van deze periode probeerden de Eaters het spel te maken maar daarin zijn ze toch wat minder goed dan het break spelletje wat hun beter ligt. Even vroegen wij ons af of deze wedstrijd zou uitdraaien op een overtime of misschien nog wel penaltyshots. Na bijna 46 minuten kregen de Eaters een straf voor teveel spelers op het ijs. Na een korte onderbreking aan het eind van deze powerplay om enkele bloedspetters van het ijs te verwijderen leek het rustmomentje HIJS
goed gedaan te hebben. Vanaf de 50e minuut werd de wil aan Haagse kant om voor de volle drie punten te gaan zichtbaar. De Haagse formatie rechtte de rug nog eens een deed een beroep op alle krachten die nog in het lijf aanwezig waren. Het momentum in de wedstrijd kantelde naar Haagse zijde en 3,5 minuut voor tijd was het Melissant die als stormram wilde fungeren en wist hij Delil te passeren. Terwijl de Eaters nog aan het nadenken waren hoe ze de stand weer in evenwicht konden brengen was het 42 seconden later Stace van Bentem die de Limburgse storm en Hell tot bedaren bracht. De Eaters zagen niets in het van het ijs halen van hun goalie en werden ook niet echt gevaarlijk meer in het vak voor Soer. De laatste drie minuten tikten van de klok af en een toch wel verdiende overwinning kon in de tas mee terug richting Den Haag.

geleen1Een leuke wedstrijd waarin twee verschillende speelstijlen te zien waren. Bij de Eaters was  de ruimte tussen de defence en forwards vaak groot dit mede door de forechecking van HIJS  en bij HIJS wat vaak in een compactere vorm de aanval zocht. We hebben vele goede aanvallen gezien maar de goalies Delil en Soer wilden niet capituleren. De terugreis was in een stuk rustiger vaarwater. In de B-poule beginnen zich de krachtsverhoudingen al langzaam af te tekenen. Alleen Den Haag en Heerenveen zijn nog ongeslagen en staan nog op een maximale score, de rest van de teams hebben al 6 of meer verliespunten opgelopen.

Zo, de komende twee weken geen verslag het is even gedaan met de uitwedstrijden. De reden hiervan is dat de eerstvolgende uitwedstrijd pas voor 11 december op het programma staat als we op bezoek gaan bij de Antwerp Phantoms. In de tussentijd spelen we wel twee weken achter elkaar op vrijdag op de Uithof. Vrijdag 25 november komen de op dit moment tweede in de poule staande Indianen uit het Belgische Leuven op bezoek en vrijdag 3 december staat de streekderby tegen de Zoetermeerse Panters op het programma. Zeker tegen dit laatste team hebben we nog iets recht te zetten na de beker nederlaag in Zoetermeer.

Puckie

Foto’s: Robert Bos (Hijs Hokij vs Amstel Tijgers) en Jan Hofstede (Laco Eaters vs Hijs Hokij)

Verslag Ahoud Devils Nijmegen vs Hijs Hokij d.d. 11-11-2016

HIJS HOKIJ BLIJFT KOPLOPER NA DUIVELSE WINST IN NIJMEGEN

DJeff Smith scoorde zojuist de 0-5

De ijshockeyers van Hijs Hokij hebben ook de 3e wedstrijd in de BeNe Liga gewonnen en behouden hiermee de koppositie in groep B. Ahoud Devils werd op vrij eenvoudige wijze met 0-6 verslagen in Nijmegen. Bij Hijs Hokij ontbraken Marco Bommezijn en Luke Zwartbol. Aan de kant van Nijmegen ontbraken onder andere Wesley en Jake Hendriks.

BLIKSEMSTART

Na een moeizame heenreis, mede door een kapotte bus en file’s, kwam het team toch nog tijdig aan in Nijmegen. De problematische heenreis leek extra motiverend te werken, want voordat de meeste toeschouwers op de ijskoude stoelen hadden plaats genomen stond het al 0-2. Filip Martinec en Alan van Bentem waren doeltreffend, waardoor het na 2 minuten al een gelopen koers leek. Nijmegen werd de eerste 5 minuten compleet overlopen. Het leek er op dat het te gemakkelijk ging en er vervolgens gas werd terug genomen. Veruit de meeste kansen waren voor de Hagenaars en de enkele keer dat Nijmegen doorkwam was daar de Haagse goalie Fabian Schotel. Gescoord werd er in de 1e periode niet meer.

STRAFFEN

mooie save van Fabian Schotel

Het eerste gedeelte van de 2e periode werd bepaald door een aantal straffen voor beide teams. Dit kwam het spel niet ten goede. Achtereenvolgens werden Smith en Martinec naar de strafbank gestuurd, maar Nijmegen profiteerde niet. Bij de eerste mogelijkheid voor Hijs Hokij was het wel raak. Stace van Bentem passeerde Nijmegen goalie Hrelja met een snoeihard schot. Met nog 5 minuten te spelen in de 2e periode werd een harde overtreding van Wessel Copier met slechts 2 minuten bestraft. Filip Martinec wist tijdens deze power play de 4e Haagse treffer te produceren. Gelukkig viel de blessure van Kick mee, want hij kon na een minuut of 5 de wedstrijd weer hervatten.

ONVRIENDELIJK

Ondanks dat de wedstrijd al gespeeld was werd het in de 3e periode onvriendelijker. In de 44e minuut kregen Wijnen en Martinec het aan de stok en beide konden voor 14 minuten afkoelen. Een minuut later kreeg Jasper Kick van een

Filip Martinec kan de puck over Tomislav Hrelja heen tikken stand 0-4

teambegeleider van Nijmegen vanuit de bank een klap. Dat ontaarde ca 15 seconden later tot een matpartij tussen Kick en Copier, degene die Kick eerder deze wedstrijd uit de wedstrijd probeerde te rijden, waarbij eerstgenoemde door scheidsrechter Sterkens naar de kleedkamer werd gestuurd. Gelukkig werd er ook nog aan ijshockey gedacht. Hijs Hokij was oppermachtig en liep via Smith en Alan van Bentem aan het einde van de wedstrijd uit naar 0-6. Bij vlagen werd er zeer goed gespeeld en het enige feit mag zijn dat er te weinig gescoord werd. Helaas vielen in de 3e periode Kai Rens en Ben Rurup nog uit met blessures.

AMSTERDAM EN GELEEN

Komende vrijdag speelt Hijs Hokij voor de beker thuis tegen de Amstel Tijgers uit Amsterdam. Aanvang op de Uithof is om 20.30 uur. Beide teams zijn reeds uitgeschakeld voor de halve finale van de beker. De wedstrijd staat in het teken van diverse acties voor de Movember Foundation. Tevens is er een reunie voor oud spelers van beide teams.
Op zondagavond volgt dan de belangrijke wedstrijd voor de BeNe Liga uit in Geleen, een rechtstreekse concurrent in de strijd om de play off plaatsen.

Team genoten helpen Jasper Kick naar de spelersbank.

Verslag PUCKIE van Ahoud Devils Nijmegen vs Hijs Hokij Den Haag d.d. 11-11-2016

VENIJN

Vrijdagavond is eigenlijk hockey night op de Uithof maar vanavond moesten we een uitwedstrijd spelen in Nijmegen tegen de Ahoud Devils. Een team wat op basis van inzet nog wel eens kan verrassen en met een goede goalie. Ahoud verloor met ruime cijfers van Eindhoven en wist in Zoetermeer nipt te winnen met 3-2. Een tegenstander die je dus niet moet onderschatten. Opvallende zaken in de Nijmeegse circustent waren de nieuwe LED verlichting aan het plafond en de twee nieuwe scoreborden die in de hal hingen. Beide een hele verbetering. De publieke belangstelling in Nijmegen viel tegen, misschien wel omdat vanavond ook de aftrap van het carnaval was.

De klapper waar Wessel Copier en Jasper Kick. Copier mocht voor 2 minuten met kneeing naar de strafbank.

We gingen er eens goed voor zitten in afwachting van een interessante wedstrijd onder leiding van Sterken. Jasper Kick was hersteld van zijn blessure en deed weer mee. Vanaf het eerste puck inworp liet HIJS gelijk zien waarvoor men gekomen was. Men wilde de drie punten mee naar Den Haag nemen. Overtuigend en dominant werd Nijmegen onder druk gezet en na 2.12 minuten spelen was de stand al 0-2. Even vreesde ik voor een herhaling van afgelopen zondag met als resultaat een monsterscore. HIJS bleef goed spelen en Nijmegen was wakker geschrokken. De kansen waren er over en weer maar beide goalies wisten verdere schade te voorkomen.

In de tweede periode had Sterkens zijn straffluitje weer gevonden. Door verschillende straffen kwam de periode niet echt op gang. Na 27,5 minuut spelen was het Stace van Bentem die als altijd hard werkend voor de goal tijdens een powerplay de 0-3 wist te scoren. Hierna moesten we 8 minuten wachten op de volgende powerplay goal van de stick van Martinec op aangeven van Alan van Bentem en Fabian Schotel. HIJS was eigenlijk geen moment in gevaar maar scoren wilde op de een of andere manier niet lukken en dat was niet omdat de Nijmeegse goalie zo uitmuntend stond te keepen, die heeft in mijn ogen zijn beste

Felictaties voor Stace van Bentem.

tijd wel gehad. Met een 0-4 tussenstand op de nieuwe scoreborden gingen we aan de twee theeronde.

Het venijn zit hem zoals zo vaak in de staart. De derde periode was nog maar koud onderweg. Na iets meer dan 43 minuten kreeg Martinec het aan de stok met Wijnen van Nijmagen en lagen de heren op het ijs te rollen. Beide mochten met een dubbele minor straf plus 10 minuten op de strafbank gaan nadenken van Sterkens. Rond de 44e minuut gebeurde er iets opmerkelijks. Jasper Kick kreeg tijdens het spel van een teambegeleider van Nijmegen vanuit de spelersbank een klap in zijn rug. Dit was voor de beste man nog niet genoeg want hierna trok hij met een bijna ontploffend rood hoofd verbaal ten strijde tegen de Haagse spelersbank. Een van de Haagse spelers heeft de man op gepaste wijze te woord gestaan. Die man behoort duidelijk geen teambegeleider te zijn en dient voor altijd naar de tribune verwezen te worden. Op 44.18 kreeg Jasper een vechtpartijtje met Copier van Nijmegen. Dit leverde Jasper een match op. Bij de ene vechtpartij zien we als straf voor beide 2 + 2 + 10 en 1 minuut later zien we Nijmegen 2 minuten en HIJS 5 (bloed) + 25, enigszins scheef lijkt mij en dan hebben we het niet eens over de acties van de Nijmeegse teambegeleider die onbestraft bleven. Dit alles voltrok zich in 1 minuut en 7 seconden. Hierna zijn we weer gaan ijshockeyen. Na ruim 54 minuten spelen was Jeff Smith mee ten aanval getrokken en kon van dichtbij de 0-5 binnen tikken. Drie minuten voor tijd was het Alan van Bentem die de eindstand van 0-6 op de borden zette. Een shutout voor Fabian, de vorige wedstrijd moest hij hem delen met Clint.

Een wedstrijd waarin HIJS constant de bovenliggende partij is geweest en waarin Nijmegen nimmer echt in de wedstrijd gezeten heeft. HIJS is geen moment echt in gevaar geweest en heeft de laatste twee wedstrijden ook niet tot het gaatje hoeven te gaan. De afgelopen twee wedstrijden 23 goals voor en 0 tegen, hier loert gelijk het gevaar van zelfoverschatting. Er komen nog genoeg lastiger tegenstanders aan. Jasper kreeg een match en hierdoor is hij geschorst voor de wedstrijden van 18 november (thuis tegen Amsterdam) en 20 november (uit in Geleen).
In ieder geval allemaal tot vrijdag 18 november op de Uithof.

Puckie

Een schot van Johan Rurup belandt tussen de arm van Tomislav Hrelja.

 

2 seconde later zien we dit beeld de ractie van Stace op zijn treffer stand 0-3

Foto’s: IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

NIPTE ZEGE HIJS HOKIJ

Afgelopen weekend speelde de ijshockeyers van Hijs Hokij de eerste thuiswedstrijd in de BeNe Liga. Tegenstander in de met 1550 toeschouwers gevulde Uithof was het Belgische Luik Bulldogs die met een 3-2 nederlaag naar huis werd gestuurd. Nog geen 24 uur later volgde in Heerenveen een bekerwedstrijd die met 4-2 verloren ging.

luik1VERRASSEND

De tegenstander van afgelopen vrijdag, Luik Bulldogs, is voor velen de verrassing van het seizoen. In de strijd om de Belgische beker werd alles gewonnen en een week eerder werd de BeNe Liga kampioen van vorig seizoen, Herentals, met 6-2 overklast. Kijkend naar de transfers van afgelopen zomer laat zien dat Luik behoorlijk was versterkt. De basis bleef in tact en die werd aangevuld met de topscorer van Geleen, Akim Ramoel, 2 Canadezen en enkele getalenteerde Belgische en Nederlandse spelers. De eerste 5 minuten waren voor Hijs Hokij, maar nadat het start offensief wat was geluwd kwamen de Belgen beter in de wedstrijd. Over en weer waren er kansen, af en toe wat slordigheden en volop strijd. De uitstekend leidende Pascal Keus voelde de wedstrijd goed aan en liet beide teams zoveel mogelijk hockeyen. Geen pieluttige straffen, maar vrijuit 5 tegen 5 spelend mochten de kemphanen strijden om de punten. De gelijkopgaande eerste periode werd met 0-0 afgesloten.

luik6JEFFREY MELISSANT

Ook in de 2e periode golfde het spel op en neer waardoor het publiek een aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld kreeg. Beide goalies konden een hoofdrol opeisen met enkele uitstekende reddingen. Aan Haagse zijde waren er enkele goede kansen om de score te openen, maar Luik liet zich zeker niet onbetuigd. Dankzij de Haagse goalie Fabian Schotel werd Luik menigmaal van score afgehouden. In de 39e minuut was het eindelijk raak. Een combinatie met Jasper Kick en Filip Martinec werd door nieuwkomer Jeffrey Melissant (afgelopen week overgekomen van Tilburg) netjes afgerond. Enkele seconden later zorgde een check in de rug bij Joey Oosterveld voor een opstootje tussen Alexandre Bremer en Hagenaar Luuk Zwartbol waarbij de laatste ogenschijnlijk boksles kreeg.

luik2MET DE SCHRIK VRIJ

In de 3e periode ging Luik op jacht naar de gelijkmaker en Hijs Hokij op zoek naar de 2e treffer. Het bleef een open wedstrijd waarin Luik halverwege deze periode het initiatief meer en meer naar zich toe trok. Hijs Hokij verzuimde om de voorsprong uit te breiden zodat de Belgen hoop bleven houden op een goed resultaat. In de 51e minuut was Schotel voor het eerst kansloos. Luik speler Gillet schoot koelbloedig binnen. Het leek er op dat het een mentale dreun was voor de Hagenaars want Luik kende in de volgende 5 minuten hun beste deel van de wedstrijd. Dit resulteerde in de 53e minuut in 1-2 en een doemscenario leek zich te voltrekken voor Hijs Hokij. Waar ditmaal Luik verzuimde om het af te maken rechtte Hijs Hokij nog eenmaal de rug, met een opnieuw uitstekende Stace van Bentem die voorop in de strijd ging. In de 56e minuut kreeg hij loon naar werken. Op aangeven van Ben Rurup en broer Alan wist hij de puck in het Luikse net te werken. Het publiek ging nogmaals achter de Haagse ploeg staan die op jacht ging naar meer. Met nog 41 seconden op de klok was het uiteindelijk Jasper Kick die de overwinning voor Den Haag veilig stelde in een duel dat allebei de kanten op had kunnen gaan. Hijs Hokij behoudt hierdoor de koppositie. De volgende wedstrijd in de BeNe Liga is op vrijdag 11 november uit in Nijmegen.

luik5HEERENVEEN

Nog geen 24 uur later moest men aantreden voor de beker in en tegen Heerenveen. Na de krachtsinspanningen van een dag eerder was het afwachten hoe de spelers hersteld waren. Luke Zwartbol moest de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan met waarschijnlijk een lichte hersenschudding. Coach Chris Eimers begon de wedstrijd met 4 aanvalslijnen zodat men voldoende tijd kreeg om te herstellen. Hijs Hokij begon uitstekend en was in de eerste periode duidelijk de betere. Met ruim 2 keer zoveel schoten op de goal had er iets meer ingezeten in deze periode dan een dubbel blank stand. Halverwege de 1e periode viel Marco Bommezijn overigens geblesseerd uit wat een aderlating was voor de door Eimers uitgestippelde tactiek. De 2e periode was voor Heerenveen maar de uitstekend keepende Clint Soer stond zijn mannetje. Toch moest hij in de 31e minuut capituleren op een inzet van Marco Postma. Clint hield de schade verder beperkt zodat de kleedkamer met een 1-0 achterstand werd opgezocht. In de 3e periode werden 2 straffen Hijs Hokij noodlotig. In de 49e en 57e minuut was het raak en leek de wedstrijd gespeeld. Hijs Hokij weigerde echter op te geven en ging op jacht naar een beter resultaat. Met nog 1’40 op de klok werd Jeffrey Melissant vrijstaand voor goalie Idzenga onreglementair gestopt. Hij wist het toegekende penalty shot zelf te verzilveren: 3-1. Hijs Hokij rook bloed. Met Raymond van der Schuit nog op de strafbank werd goalie Soer ingewisseld voor een extra veldspeler. Jasper Kick wist met nog maar 42 seconden op de klok de aansluitingstreffer binnen te schieten en een stunt leek in de maak. Heerenveen liet het echter niet verder komen en schoot 13 seconden voor tijd de 4-2 nog in het verlaten doel. Een goede en spannende wedstrijd met een iets beter Heerenveen dat het meeste recht had op de winst. Respect voor het Haagse team dat 2 goede wedstrijden met veel strijdlust heeft laten zien.

VOLGENDE THUISWEDSTRIJD

De eerstvolgende thuiswedstrijd van Hijs Hokij is op vrijdag 18 november tegen Amstel Tijgers uit Amsterdam. De laatste wedstrijd in de bekercompetitie die, ondanks dat beide teams zijn uitgeschakeld voor de halve finale, een speciaal tintje krijgt. Voormalig coriefeen van beide teams en Rotterdam, zoals Ron Berteling, Cor Hoogendoorn, Rob Hagendoorn, Jos Bles, Wil Ooms etc, zijn voor die wedstrijd uitgenodigd.

luik3     luik4

Foto’s: Robert Bos
Interviews: www.youtube.com/watch?v=hot8chjKyh8&feature=share

VERSLAG PUCKIE HIJS HOKIJ VS BULLDOGS LIEGE (BENE LEAGUE) EN HIJS HOKIJ VS UNIS FLYERS (BEKER)

Droomstart.

Vrijdagavond werd op basis van inzet en wilskracht de thuiswedstrijd tegen het tot dan toe ongeslagen Luik gewonnen. De selectie is sinds vrijdag uitgebreid met de van Tilburg overgekomen Jeffrey Melissant. Met dat goede gevoel in het koppie werd er zaterdag afgereisd naar Heerenveen voor de bekerwedstrijd waarin er voor HIJS eigenlijk niets anders dan de eer op het spel stond. Heerenveen had nog 1 punt nodig om het thuisvoordeel in de play-offs veilig te stellen.

HIJS begon aan de wedstrijd zonder de geblesseerde Zwartbol. Ook waren er niet veel Haagse supporters in Heerenveen aanwezig. In de eerste periode was HIJS de bovenliggende partij. Er werd vrijuit geschaatst en gespeeld en de betere kansen waren voor HIJS. Het enige waaraan het ontbrak om dat verschil tot uitdrukking te brengen waren doelpunten. Heerenveen had waarschijnlijk niet echt verwacht dat HIJS er nog een interessante wedstrijd van wilde maken en dacht waarschijnlijk dat HIJS alleen maar voor de verplichting was afgereisd. Halverwege de eerste periode viel Marco Bommezijn met een handblessure uit. Er werd verder niet gescoord en de eerste periode werd met een 0-0 stand afgesloten.

In het begin van de tweede periode bleek al snel dat Heerenveen in de kleedkamer een korte preek van de coach gekregen had met het gevolg dat men nu wel voluit ging spelen. Halverwege de tweede periode opende Heerenveen de score, niet iedereen was ervan overtuigd dat de puck ook echt over de lijn geweest is maar hij stond wel op het scorebord. De teams bleven aan elkaar gewaagd, er waren zo over en weer een paar kansjes maar er werd niet meer gescoord. Beide teams hadden in mijn beleving nog steeds kans op de overwinning.

In de derde periode werd het spelbeeld van de tweede periode voortgezet. De stand was nog steeds maar 1-0. Nadat we zo’n vijf minuten gespeeld hadden wilde Debby Hengst alleen nog maar overtredingen van HIJS zien en niets meer van Heerenveen. Als eerste werd een check van Alan van Bentem bestraft als een roughing. Heerenveen wist hierdoor een powerplay goal te scoren. Ook de derde goal van Heerenveen was een powerplay goal. Hiermee werd Heerenveen wel erg makkelijk aan de overwinning geholpen. Tijdens een volgend straf ging Melissant met een break op het Friese doel af hierbij zwaar gehinderd door Turcotte. Hengst had nu geen keus en moest het penaltyshot toekennen. Melissant wist het penaltyshot op 58.20 te verzilveren. Chris maakte van de gelegenheid gebruik om een time out te gebruiken. Met nog een HIJS speler op de strafbank voor 21 seconden haalde hij Clint uit het goal. Met nog 42 seconden te spelen stond Jasper Kick op de juiste plek voor Idzenga om de puck van koers te veranderen en de 3-2 te maken. Uiteindelijk viel 13 seconden voor tijd toch de empty net goal. De eindstand 4-2.

Scoren blijft toch een lastig iets voor HIJS. Ik blijf de aanspeelbare man voor de goal missen. In deze wedstrijd zijn we niet in een vijf tegen drie situatie terecht gekomen. Zag ik in het begin de opstart problemen met de nieuwkomers Martinec en Oosterveld, het team moest duidelijk nog wennen aan deze spelers, zo vloeiend past Melissant in het team. In zijn 2 wedstrijden dit weekend wist hij beide keren een goal en een assist mee te pakken, een niet onbelangrijke bijdrage aan een totaal van vijf HIJS goals dit weekend. Voor een korte kennismaking met Jeffrey Melissant kun je kijken naar het post-game interview https://www.youtube.com/watch?v=oSqFnH2ZD-c

Komende week is er geen thuiswedstrijd en spelen we op zondag alleen uit in Groningen, ook nog voor de bekercompetitie. Het weekend erna spelen we op vrijdagavond uit in Nijmegen. De eerstvolgende thuiswedstrijd is op 18 november de laatste wedstrijd voor de bekercompetitie tegen Amsterdam en de aanvang wedstrijd is weer 20.30 uur.

Puckie

Verslagen Hijs Hokij vs GIJS Groningen dd 21-10-2016 en IJV Amstel Tijgers vs Hijs Hokij dd 23-10-2016

DUBBELE WINST HIJS HOKIJ

Het was een goed weekend voor de ijshockeyers van Hijs Hokij. Afgelopen vrijdag werd nieuwkomer GIJS Groningen met 13-2 aan de kant gezet mede door 3 treffers van nieuwkomers Raymond van der Schuit en Filip Martinec. Zondag werd de uitwedstrijd tegen Amstel Tijgers met 2-3 gewonnen.

gron1MOTIVATIE

Vrijdagavond kwam Hijs Hokij sterk en gemotiveerd het ijs op. Na de off day in Zoetermeer een week eerder was er wat recht te zetten voor eigen publiek. Ondanks de herfstvakantie was de Uithof met 1500 toeschouwers opnieuw goed gevuld. De wedstrijd was slechts 3 minuten oud of Jasper Kick schoot al raak. Korte tijd later verdubbelde Ben Rurup de score. Groningen stond onder constante druk en met kunst en vliegwerk probeerde goalie Tom Korte de schade zoveel mogelijk te beperken. In een van de spaarzame tegen aanvallen scoorde Groningen de 2-1, maar via opnieuw Ben Rurup en Alan van Bentem werd de 1e periode afgesloten met 4-1.

DOELPUNTEN FESTIJN

De 2e periode kreeg menig toeschouwer medelijden met het Groningse team. De Groningers werden compleet overspeeld en via 3x Raymond van der Schuit, 2x Filip Martinec en Stace van Bentem stond er na 34 minuten een stand van 10-1 op het scorebord. Dat was ook het moment dat goalie Korte het voor gezien hield en vervangen werd door Honebeeke. In het resterende deel van de periode wist Alan van Bentem de score nog naar 11-1 te tillen. In de 3e periode nam Hijs Hokij, met de wedstrijd tegen Amsterdam in het achterhoofd, wat gas terug. Het jeugdige 15 jarige talent Jay de Ruiter was dicht bij zijn eerste treffer en ook kreeg de 15 jarige Kai Rens zijn eerste speelminuten in de beker competitie. Filip Martinec en Stace van Bentem wisten het net nog te vinden. Voor Groningen deed Zahir Hup nog iets terug, zodat de eindstand 13-2 werd.

gron2AMSTERDAM

In de wedstrijd tegen de Amstel Tijgers kwam Hijs Hokij furieus uit de startblokken. De eerste periode was veruit de beste periode dit seizoen. De Amsterdammers werden met uitstekend spel overklast, maar toch was het in de 14e minuut pas raak via Alan van Bentem. Filip Martinec schoot het Haagse team 5 minuten later op een verdiende 0-2 voorsprong. De Tijgers mochten hun handen dicht knijpen dat het bij slechts 2 goals was gebleven in de eerste periode. Het begin van de 2e periode ging men in het begin op dezelfde voet verder. Door het falen in de afwerking begon Amsterdam al snel steeds meer zelfvertrouwen te krijgen en men verscheen vaker en meer gevaarlijk voor de Haagse goalie Clint Soer. Hijs Hokij riep het noodlot over zich zelf af. In de 36e minuut kwam Amstel Tijgers via Mike Overweg terug in de wedstrijd. Welgeteld 3’18 later kon Filip Martinec het verschil weer op 2 goals brengen, maar zijn penalty shot werd gekeerd. De 3e periode was van Haagse zijde nog slechter dan de 2e waardoor Amsterdam 4 minuten voor tijd zelfs op gelijke hoogte kwam. Verlenging moest de beslissing gaan brengen. Hijs Hokij rechtte nog eenmaal de rug. Ex Amsterdam speler Joey Oosterveld schoot in de 3e minuut van de verlenging de winnende treffer voor de Hagenaars binnen. Al met al een overwinning in een wedstrijd met 2 gezichten. Superieur in de 1e periode en een zeer zwak vervolg in de 2e en 3e periode.

VOLGENDE WEDSTRIJD

De volgende thuiswedstrijd is op vrijdag 28 oktober tegen Luik Bulldogs. Dit is de eerste thuiswedstrijd voor de BeNe Liga. Aanvang is 21.00 uur.

gron8     gron4

gron5     gron3

gron9     gron10

gron7     gron6

Foto’s: Robert Bos

Interviews: https://www.youtube.com/watch?v=hot8chjKyh8&feature=share

HIJS HOKIJ IN TOPPER NIPT ONDERUIT

Afgelopen vrijdagavond verloren de ijshockeyers onnodig en onverdiend van landskampioen Unis Flyers met 0-2. In een uitstekende wedstrijd werd de wedstrijd in de 2e periode beslist.

heer2KANSEN

Hijs Hokij kwam goed uit de startblokken in deze topper. De eerste kansen waren voor de Hagenaars, maar doeltreffend was men niet. De Flyers hadden pas in de 9e minuut voor het eerst een schot op goalie Fabian Schotel. In de met ca 2100 toeschouwers gevulde Uithof lag het initiatief bij Hijs Hokij, maar zoals vaker in het verleden schortte het aan de afwerking. Stace van Bentem scoorde wel in de 1e periode echter scheidsrechter den Ridder was resoluut: no goal omdat het doel verschoven was voordat de puck de doellijn passeerde.

ONGELUKKIG

heer6Na de 1e pauze kwam een nog feller Hijs Hokij uit de kleedkamer met het gevoel dat er vandaag iets te halen viel. International Sjoerd Idzenga stond echter weer uitstekend te keepen en daar waar hij uitgespeeld leek ontbrak het de Hagenars aan geluk en precisie. Het wachten was op de Haagse voorsprong, maar het noodlot besloot anders. Een ongelukkige actie aan Haagse zijde bracht Flyer Brent Janssen oog in oog met Fabian Schotel. Janssen faalde niet en zette Heerenveen tegen de verhouding in op een 0-1 voorsprong. Daar zag je ook gelijk het verschil tussen Heerenveen en Den Haag. De jarenlange ervaring in de ere divisie van een aantal spelers van de Flyers kan dan precies het verschil maken. Korte tijd later kreeg Joey Oosterveld een uitgelezen mogelijkheid om de gelijkmaker aan te tekenen, maar zijn inzet ging naast. Net 30 seconden later sloeg het noodlot opnieuw toe. Een uitval van de Friezen na een slordigheid aan Haagse zijde bracht Marco Postma vrij voor de goal en die kon alleen onreglementair van scoren worden afgehouden. Het toegekende penalty shot werd feilloos door Postma binnen geschoten: 0-2.

heer5ALLES OF NIETS

In de derde periode was het alles of niets voor Hijs Hokij. De aanval werd massaal gezocht op jacht naar de aansluitingstreffer. Idzenga was een sta in de weg. De beste kans was voor Johan Rurup die voor een vrijwel leeg goal de paal raakte en in de rebound tegen de stick van Idzenga aanschoot. Met Ronald Wurm in de strafbank werd goalie Schotel ingewisseld voor een extra speler. Ook dit mocht niet baten. Van Haagse zijde een goede wedstrijd, waar men zeker meer verdiend had.

heer1ZOETERMEER

Een dag later stond de derby in Zoetermeer op het programma. Met de wedstrijd van vrijdag in het achterhoofd trok men vol goede hoop naar de buurman. Daar kwam men echter van een koude kermis thuis. De vele meegereisde Hagenaars zagen geen schim van de ploeg van een dag eerder. Werklust was er nog wel, maar persoonlijk fouten, onzorgvuldigheden en gemiste kansen waren schering en inslag. Daarbij ook nog een (opnieuw) zeer zwakke scheidsrechter Sterkens waardoor men meer en meer tegen zichzelf ging spelen dan tegen Zoetermeer. Waren wij kansloos? Nee, zeker niet, maar als je zelf niet scoort en op beslissende momenten in de fout gaat dan roep je het over jezelf af. Niet alleen werd er met 6-2 verloren, maar door de dubbele nederlaag heeft men het halen van de halve finale in de beker niet meer in eigen hand.

VOLGENDE WEDSTRIJD

Aanstaande vrijdag, 21 oktober, staat de volgende thuiswedstrijd op het programma. Tegenstander is GIJS Groningen en de aanvang is 20.30 uur.

heer3     heer4

Foto’s: Robert Bos

Interviews: https://youtu.be/o30ParCA-qY

VERSLAG PUCKIE VAN SILVERDOME PANTERS vs HIJS HOKIJ d.d. 15-10-2016 (Beker)

Verbijsterd

Vandaag de tweede wedstrijd van dit weekend. Op bezoek bij onze regiogenoot in Zoetermeer. Na vorige week een goede thuiswedstrijd tegen Zoetermeer en de onverdiend verloren thuiswedstrijd van gisteren tegen Heerenveen vertrokken we vol vertrouwen op een goede afloop naar Zoetermeer. Gelijk even de kans om de nieuwe Finse aanwinst in het Zoetermeerse goal te bekijken. De wedstrijd van vanavond moest wel gewonnen worden om in de race te blijven voor de play-offs voor de beker.

Het gaat moeilijk worden om iets positiefs over deze wedstrijd te schrijven. In de eerste periode moest HIJS tot drie keer toe een vijf tegen drie situatie zien door te komen. Tijdens de eerste 5 tegen drie had Zoetermeer maar 14 seconden nodig om te scoren. De andere twee keer wist men deze situaties zonder verdere kleerscheuren te overleven. Drie minuten voor de eerste pauze wist Raymond van der Schuit de gelijkmaker te scoren. Tijd voor een kop thee en proberen op krachten te komen.

In de tweede periode had Sterkens het pas bij 7 spelers door dat Zoetermeer met teveel spelers op het ijs stond. Een halve minuut later werd Oosterveld voor 4 minuten op de bank gezet. In de volgende 4 tegen 4 situatie wisten beide teams te scoren, eerst Zoetermeer en daarna HIJS. Driekwart minuut later mocht van beide teams weer iemand naar de strafbank. 20 seconden later nog iemand van Zoetermeer en de daarop volgende powerplay werd na 45 seconden teniet gedaan door weer een straf voor HIJS. Na een minuut verzuimd Oosterveld om alleen voor de keeper te scoren, 17 seconden later ligt de puck achter Schotel. Na ruim 37 minuten spelen zaten er twee spelers van Zoetermeer op de strafbank, deze vijf tegen drie situatie in ons voordeel werd na 1 minuut weer om zeep geholpen door een straf voor HIJS. Met nog 40 seconden op de klok voor de tweede thee wist Zoetermeer weer te scoren.

Na ruim 44 minuten spelen in de derde periode kreeg HIJS weer een powerplay mogelijkheid, de puck moest er nu wél in om de aansluiting te houden. Na driekwart minuut werd er puckverlies geleden en Zoetermeer wist wel shorthanded te scoren, de genadeklap voor de wedstrijd. Na bijna 54 minuten werd de eindstand op 6-2 gebracht door Zoetermeer. Nu is het beeld van de wedstrijd misschien iets te negatief want ik heb de 4 schoten op de paal en eentje op de lat niet vermeld in het verslag, maar ja ze zaten er niet in dus tellen ze niet mee. Deze opmerking brengt me gelijk terug naar mijn kans om die Finse goalie Kuusamo te bekijken, ik kan er kort over zijn, ik vond hem niet indrukwekkend maar dat kan komen omdat ik gelijk aan Sami terugdenk en hem daarmee vergelijk.

Terugkijkend op de wedstrijd van vanavond als je weet dat Sterkens de fluit hanteert dien je je als uitspelende ploeg te gedragen, de beste man doet zijn best maar is een thuisfluiter en zoals bij de meeste refs wordt de reactie bestraft en niet de actie. Als ik naar HIJS kijk over de gespeelde wedstrijden dan zie ik een beeld wat mij niet echt gerust stelt. De vechtlust zie ik wel en de wil om te winnen ook. Maar er zijn ook dingen die er niet goed uitzien. De passes zijn te zacht. Er wordt teveel over de puck gemaaid, het lijkt wel of de sticks te kort zijn. Spelers “begrijpen” elkaar niet. Spelers zijn (daar door) te egoïstisch. Tijdens een powerplay zie je zelden een Haagse speler voor de goal staan om het schot te screenen, ze staan langs de boarding en op de blauwe lijn. Resultaat is dat de powerplay te weinig rendement oplevert. De kans om de play-offs van de beker te halen zijn nihil geworden, de andere teams Heerenveen, Amsterdam en Zoetermeer moeten dan nog heel veel punten gaan morsen. Ik denk dat we de resterende bekerwedstrijden maar nuttig moeten gaan gebruiken om de boel, de lijnen, eens goed door elkaar gooien zodat er een schokeffect ontstaat.
Dit allemaal gezegd hebbende, natuurlijk ben ik er vrijdag weer bij op de Uithof waar we om 20.30 uur Groningen ontvangen en zondag om 20.00 uur op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Voor de mensen die naar Amsterdam gaan, de horeca is daar over gegaan op een muntjessysteem. Muntjes kun je beneden in het halletje kopen.

Puckie

zoet2     zoet1

Foto’s: Robert Bos

Hijs Hokij vs Silverdome Panters d.d. 7-10-2016 (Beker)

HIJS HOKIJ WINT IN THRILLER VAN ZOETERMEER

De Haagse ijshockeyers wisten vrijdagavond in een met 1925 toeschouwers gevulde Uithof een moeizame, maar terechte 6-5 overwinning te behalen op de Silverdome Panters. Maurice van der Schuit was match winnaar in deze bekerwedstrijd die pas in de verlenging werd beslist.

zm1OVERHEEN WALSEN

Voorafgaande aan de wedstrijd sprak Zoetermeer verdediger Joy Turpijn harde woorden. De Panters zouden over Hijs Hokij heen walsen als men niet bij de les was. Het team van Chris Eimers was inderdaad niet echt bij de les, liep vrijwel de hele wedstrijd achter de feiten aan, maar bleef overeind. Reeds in de 3e minuut moest de Haagse goalie Clint Soer de puck voor het eerst uit het net halen toen Jason Boereboom trefzeker was. Slechts 75 seconden later was het aan de andere kant raak en bracht Stace van Bentem de Hagenaars langzij. De eerste periode liet veel foute passes zien, was rommelig, maar ook spannend. Jurryt Smid kreeg in de 14e minuut teveel ruimte en bracht Zoetermeer opnieuw op voorsprong.

zm2VOORSPRONG

De 2e periode was ruim 3 minuten onderweg toen Raymond van er Schuit Hijs Hokij weer langszij bracht na voorbereidend werk van Filip Martinec en Joey Oosterveld. Halverwege de wedstrijd kwam men voor het eerst op voorsprong. Een pass van Ben Rurup werd verzilverd door John Ebregt. Lang kon men er echter niet van genieten want 1,5 minuut later was het Scott van den Elskamp die voor 3-3 zorgde en korte tijd later zette Cas Staps de Panters opnieuw op voorsprong. Ook voor Zoetermeer was de vreugde van korte duur. Johan Rurup scoorde 43 seconden later alweer de 4-4 na voorbereidend werk van John Ebregt en broer Ben. Na deze doelpuntrijke fase in de wedstrijd volgde 3 Haagse straffen elkaar kort na elkaar op. Een uitgelezen kans voor Zoetermeer om de wedstrijd te beslissen. De laatste 2 minuten van de 2e periode kwam Den Haag ongeschonden door.

zm3VERLENGING

In het begin van de 3e periode moest Hijs Hokij nog 1’15 minuut met 2 man minder spelen. Het was opnieuw Cas Staps die toeslag en de Panters voor de 4e keer deze wedstrijd aan een voorsprong hielp. In de 46e minuut was het Jasper Kick die met een schitterende goal de 5-5 scoorde. Hijs Hokij ging fanatiek op jacht naar de winst. Zoetermeer werd steeds verder terug gedrongen. De laatste 4 minuten speelde de Haagse favoriet men een man meer en met kunst en vliegwerk bleef Zoetermeer overeind. Verlenging moest de beslissing brengen in deze wedstrijd waar het publiek de absolute winnaar was. Na iets meer dan 3 minuten in de verlenging wist doelman Riedijk de puck niet goed te verwerken en was Maurice van der Schuit attent: 6-5. Een verdiend punt voor Zoetermeer, verdiende winst voor Hijs Hokij, maar tegelijkertijd ook kostbaar puntverlies.

VOLGENDE WEDSTRIJD

Komende vrijdag 14 oktober speelt Hijs Hokij tegen landskampioen Unis Flyers uit Heerenveen.ook deze wedstrijd staat in het kader van de Nederlandse Beker. Aanvang op de Uithof om 20.30 uur.

Interviews:

https://youtu.be/1IkMnkfQSOA

zm4     zm5

zm6     zm7

zm8     zm9

zm10     zm11

Foto’s: Robert Bos

Lummus Led Eindhoven vs Hijs Hokij d.d. 2-10-2016 (BeNe League)

HIJS HOKIJ WINT SPEKTAKELSTUK IN EINDHOVEN

De Haagse ijshockeyers wonnen zondag een spectaculaire wedstrijd, waarin alle ingredienten zaten die ijshockey zo leuk maken, meer dan verdiend met 2-3. Hijs Hokij trad aan zonder de zieke John Ebregt. De 15 jarige Westlander Jay de Ruiter en eveneens 15 jarige Kai Rens zaten ook vandaag weer bij de wedstrijd selectie.

eind3DENIZ MOLLEN

Het team uit Eindhoven had vorige week in een vriendschappelijke wedstrijd zijn meerdere moeten erkennen in de Hagenaars. Makkelijk ging het toen niet en ook zondagavond moest Hijs Hokij tot op de bodem gaan om de punten mee naar Den Haag te nemen. De Eindhovenaren hebben zich afgelopen zomer behoorlijk versterkt, vooral met enkele spelers uit Turnhout. Ook goalie Deniz Mollen kwam over uit Turnhout en die bleek zondag de sterkhouder. De Kemphanen hadden weinig in te brengen tegen de aanvallend ingestelde Hagenaars. Mollen bleek echter keer op keer een sta in de weg. In de 6e minuut leek captain Alan van Bentem uit te vallen na een check to the head. Met een bloederige hoofdwond verdween hij in de kleedkamer. Tegenstander van den Hout kon de douche op zoeken. De medische staf wist hem zo goed en zo kwaad het ging weer op te knappen en een minuut of 10 later verscheen de gehavende van Bentem weer op het ijs. Het leek een extra prikkel voor het team, want net terug in de bank wist Thomas Roosendaal op het ijs de 0-1 binnen te schieten op aangeven van Martinec. Enkele slordigheden aan Haagse zijde leverden de Kemphanen ook wat kansen op. Dit resulteerde tegen de verhouding in tot de 1-1 in de 16e minuut.

eind4BETERE PLOEG

Ook in de 2e periode was Hijs Hokij duidelijk de bovenliggende partij, maar men had moeite om het net te vinden. In de 26e minuut leek de puck de goal in te gaan, maar de goal werd verschoven. Na een discussie tussen het arbitrale trio werd de goal terecht goedgekeurd: 1-2 door Raymond van der Schuit. Gedurende de 2e periode werd het spel harder met hier en daar ferme body checks. Scheidsrechter Debby Hengst moest alle zeilen bijzetten om de wedstrijd in goede banen te leiden. De strafbank werd meer en meer bezocht. De ca 200 toeschouwers (waarvan opnieuw een aanzienlijke groep Hagenaars) zaten te wachten op de 1-3, maar Mollen hield zijn ploeg in de race. Tijdens een van de spaarzame Brabantse aanvallen kwam men in de 40e minuut uit het niets op 2-2.

eind8VRIJ WORSTELEN

Hijs Hokij was deze 1e wedstrijd er op gebrand om de punten mee naar Den Haag te nemen en trok ook in de 3e periode veelvuldig ten aanval. Eindhoven moest enkele keren aan de noodrem trekken om geen averij op te lopen. De wedstrijd leek op weg naar een verlenging. Eindhoven bleef gevaarlijk met hun counters, maar het was Den Haag wat kreeg wat het verdiende. In de 58e minuut verwerkte de Eindhovense uitblinker Mollen de puck niet goed. Onder druk gezet schoot hij de puck op de stick van Jasper Kick. Die twijfelde geen moment en bracht de puck weer voor de goal waar Alan van Bentem de uit positie gespeelde Mollen passeerde: 2-3. Eindhoven wisselde de goalie nog in voor een extra veldspeler, maar de frustraties liepen hoog op bij enkele Kemphanen. Met nog 38 seconden op de klok besloot Mike Verschuren een potje te gaan vrijworstelen met Thomas Roosendaal. Beide spelers konden voortijdig gaan douchen. Nick Verschuren kon het duo achter na wegens (opnieuw) een check to the head. Met een man meer op het ijs speelde Hijs Hokij de wedstrijd bekwaam uit en nam de verdiende 3 punten mee naar huis.

STREEKDERBY

Snelheid, body checks, doelpunten en spektakel was er in Eindhoven en dat hoopt het team vrijdag 7 oktober opnieuw te laten zien. Tegenstander op de Haagse Uithof is dan streekgenoot Silverdome Panters uit Zoetermeer. De afgelopen 2 seizoenen waren deze wedstrijd ware thrillers in een met 2500 toeschouwers uitverkochte Uithof. Aanvang van de wedstrijd is 20.30 uur. Kaarten voor deze wedstrijd zijn in de voorverkoop te verkrijgen via ticketmaster:
http://www.ticketmaster.nl/event/hijs-hokij-den-haag-vs-silverdome-panters-tickets/173579

eind6     eind7

eind5     eind1

eind2

Foto’s: Roel Louwers

VERSLAG PUCKIE VAN EINDHOVEN vs HIJS HOKIJ

Nerveus

We zijn alweer een paar weken aan het trainen en hebben drie oefenwedstrijden gespeeld. Het beeld van de oefenwedstrijden was er een van vertrouwen in het team voor het komende seizoen. Een seizoen waarin HIJS ook mee doet aan de bekercompetitie, die men vorig jaar heeft laten lopen. Vandaag was het op deze zondagavond de beurt aan Eindhoven en Den Haag om de openingswedstrijd van de BeNeLe te spelen.  Ik ben er altijd wel nerveus door. Hiervoor moest er afgereisd worden naar Eindhoven. John Ebregts was door ziekte afwezig, beterschap via deze weg John. Wel mocht de nog jonge Kai Rens mee met de selectie.

Eindhoven had vandaag niet de beschikking over een stadionspeaker. Er werd een beroep gedaan op de aanwezige Haagse Bowien Stolze, die deze uitdaging wel aandurfde.

Na een kleine reparatie aan een van de goaltjes kon de wedstrijd enige minuten te laat aanvangen. HIJS zette de thuisploeg gelijk onder druk. Deze druk werd zo hoog dat na nog geen 6 minuten spelen van den Hout van Eindhoven zich vergreep aan Alan van Bentem met een check to the head. Dit leverde Alan een blessure aan het gezicht op en Eindhoven een 5 + 20 min straf op. Hijs kreeg 2 min. In de  resterende 3 minuten powerplay wist HIJS echter niet om te scoren. Na 12,5 min was het Roosendaal die op aangeven van Martinec om de puck voor de eerste keer achter Mollen te krijgen. Heel even leek het erop of dit hetgeen was wat HIJS nodig had maar 2,5 min later lag de puck ineens achter Schotel. Een onnodige goal in mijn optiek. Vanaf dat moment was HIJS meer met zichzelf bezig dan met de tegenstanders. Het ontbrak aan dat beetje overtuiging wat je nodig hebt om alles goed te laten gaan. Pucks kwamen vaak niet aan en hem terug veroveren vreet energie. Ook nervositeit bij het team?

In de tweede periode was het Raymond van der Schuit die zwaar gehinderd de puck na ruim 25 min in het goaltje wist te krijgen. Hierna kreeg hij een gooi waardoor de goal loskwam wat resulteerde in een klein opstootje. Er was overleg binnen de arbitrage nodig om een doelpunt toe te kennen. Volgens de omroepster werd de goal gescoord door iemand waarvan ik niet wist dat hij bij HIJS speelde, had ze dit op de Uithof gedaan dan had gegarandeerd het bekende “WIEEEEEE ?????” geklonken. HIJS stond weer op voorsprong. Ruim 2 min later ging Oosterveld alleen op Mollen af maar Joey wist hem niet te verschalken. Met Jasper Kick net op de strafbank vond Kluijtmans van Eindhoven het nodig om zijn misnoegen kenbaar te maken over een delaying the game penalty voor Eindhoven aan Debby Hengst tijdens het voorbij schaatsen. Het schavuitje kon daar direct 10 minuten over na gaan denken.   Na 35 min keurt Debby een Haags doelpunt af omdat er iemand in de doelcirkel zou hebben gestaan. Hierna  volgden in de rest van de periode nog een paar straffen voor beide teams. Met nog 50 seconden te spelen wist Eindhoven met een powerplay toch weer de gelijkmaker te maken.

Na 46 minuten kreeg Eindhoven een straf. Tijdens de powerplay werd er weer een Haagse goal afgekeurd omdat er iemand in de doelcirkel stond. Alan was intussen met een gezichtsmasker gaan spelen. Langzaam tikte de klok richting de 60 minuten. HIJS had al 32 min niet meer gescoord. Tot de 57e min. Een slordigheid in de Eindhovense verdediging. De Puck werd over de achterlijn gespeeld en Mollen ging er naartoe zonder hulp van de eigen verdediging. Hij speelde de puck achter zijn goal langs weg langs de boarding. Jasper Kick stond op de goede plek ter hoogte van het face off punt om de puck voor de lege goal te brengen. Alan van Bentem stond op de juiste plek om de in zijn goal terugkerende Mollen kansloos te laten. Einhoven probeerde nog heel even om zijn goalie van het ijs te halen maar de broertjes Verschuren hadden andere plannen. Nick maakte een krappe 40 seconden voor het eind een checking to the head op een HIJS speler. Hervoor kreeg hij 2 + 10 min. In het aansluitende opstootje wilde Mike persé met Roosendaal op de vuist met het resultaat dat beide spelers 5 + 20 kregen. Zo kwamen we aan het eind van een wedstrijd die Eindhoven ruimschoots won wat betreft de strafminuten maar nipt door HIJS gewonnen werd met doelpunten. 3 punten in de bus mee terug naar Den Haag. Alan ging niet mee in de bus, die is langs het ziekenhuis gegaan voor een paar hechtingen als gevolg van de check to the head in het begin van de wedstrijd. Beterschap Alan en een spoedig herstel.

Komende vrijdag 7 oktober speelt HIJS zijn eerste thuiswedstrijd. Deze is voor de beker. De tegenstander is Zoermeer. De return hiervan is op zaterdag 15 oktober in Zoetermeer, maar HIJS speelt vrijdag eerst nog uit in en tegen Heerenveen.

Gelukkig is het seizoen weer begonnen.

Puckie

SPONSOREN

Manbodh Watches

Manbodh Watches

Out of the Sun

Out of the Sun

Molenkamp

Molenkamp

Sport2000 Naaldwijk

Sport2000 Naaldwijk

De Boer Salades

De Boer Salades

De Waterreus

De Waterreus

ZDS

ZDS

Fly-Over

Fly-Over

Fit for Free

Fit for Free

Saphira Markiezen

Saphira Markiezen

Dooh

Dooh

Haags Topsport

Haags Topsport

De Reklame Winkel

De Reklame Winkel

De Uithof

De Uithof

Bubberman

Bubberman

Primera Abeltje

Primera Abeltje

Tandheelkunde Morgenstond

Tandheelkunde Morgenstond

Karel Kamp

Karel Kamp

Combinatie v.d. Hout

Combinatie v.d. Hout

Demelinne Hockey

Demelinne Hockey

Manbodh Watches

Manbodh Watches

Out of the Sun

Out of the Sun

Molenkamp

Molenkamp

Sport2000 Naaldwijk

Sport2000 Naaldwijk

xtmotorsport

xtmotorsport

AA Westland

AA Westland

King Ping b.v.

King Ping b.v.

Admyra

Admyra

Ben Velberg

Ben Velberg

ID Tec

ID Tec

Blinc b.v.

Blinc b.v.

Glashandel Marcel

Glashandel Marcel

Dennis Montage

Dennis Montage

Inet

Inet

Hofstad Security

Hofstad Security

Colle

Colle

NL-Jobs

NL-Jobs

Grafisch Maatwerk

Grafisch Maatwerk

Den Haag Topsport

Den Haag Topsport

Spuitexpress

Spuitexpress

P.A. Hoveniers

P.A. Hoveniers

Westland Montage

Westland Montage

ZDS

ZDS

Aircotech

Aircotech

Bbadema

Bbadema

IFQS

IFQS

Bauer

Bauer

TB Keukens

TB Keukens

aCTIEF & gEZOND

aCTIEF & gEZOND

ASAP

ASAP

Bakker & Luyt

Bakker & Luyt

Powerboat

Powerboat

Verhuurbedrijf Paul

Verhuurbedrijf Paul

van Es Glashandel

van Es Glashandel

West Side

West Side

Marlo

Marlo

Ardea

Ardea