Super Cup Inside: UltimAir Hijs Hokij vs UNIS Flyers Heerenveen

De warme zomermaanden lopen ten einde en maken plaats voor een ander seizoen: het ijshockeyseizoen. Na maanden van voorbereiding en intensieve trainingen, staat er iets groots te gebeuren – de strijd om de Ron Bertelingschaal (RBS), beter bekend als de Super Cup.

Op het ijs staan twee Nederlandse ijshockeyreuzen tegenover elkaar: UltimAir Hijs Hokij, de regerend landskampioen en bekerwinnaar, en UNIS Flyers Heerenveen, de verliezende finalist in de bekercompetitie. Deze twee clubs, die al jarenlang de prijzen onderling verdelen, zullen opnieuw de strijd aangaan.

Dit jaar vindt de Super Cup opnieuw plaats in de Jaap Edenhal in Amsterdam. Deze keuze is niet toevallig, want de Super Cup draagt de naam van Ron Berteling, ook wel bekend als ‘Mister IJshockey’. Hij groeide op in Amsterdam en zette daar zijn eerste schaatsslagen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Vorig jaar won Hijs Hokij de RBS met 4-3 van de UNIS Flyers. Foto: Margo Mulder

Rijke geschiedenis
De geschiedenis van de Super Cup gaat terug tot 2007, toen de wedstrijd voor het eerst werd gespeeld als de openingswedstrijd van het ijshockeyseizoen. Hijs Hokij heeft in de loop der jaren vijf keer de schaal gewonnen (in 2009, 2012, 2013, 2019 en 2022), terwijl UNIS Flyers slechts één keer de eer had (in 2018).

Een terugblik op vorig jaar herinnert ons aan de mooie strijd die zich afspeelde op het ijs. Hijs Hokij won met 4-3 van de Flyers, een wedstrijd die tot de laatste seconde spannend bleef. Doelpuntenmakers zoals Melissant (2x), De Ruiter en Niddery zorgde ervoor dat Hijs Hokij er met de schaal vandoor ging.

Nieuwe seizoen, nieuwe kansen
Dit seizoen brengt verandering met zich mee. Hijs Hokij heeft voor het eerst in lange tijd een nieuwe coach, Henry Thom, aan het roer. de Duitse-Canadees kan rekenen op nieuwe aanwinsten, waaronder importspeler Kyle Brothers, eerder zeer succesvol bij Herentals, en terugkerende spelers zoals Jordy van Oorschot en Raymond van der Schuit.

Aan de andere kant heeft UNIS Flyers ook niet stilgezeten. Ze hebben Canadese forwards Jesse Barwell en Frankie Pucci aan hun team toegevoegd, terwijl de Friese club ook afscheid heeft moeten nemen van oude bekende Trevor Hunt en Pippo Limnell. De Belgisch-Canadese tweeling Lowie en Tijs Vreys maakt de overstap vanuit Herentals, terwijl Bob Gerretsen Geleen verruilt voor Heerenveen. En vanuit Den Haag komt Ernesto Klem over.

Op 23 september komt alles samen. De Super Cup is de eerste prijs van het seizoen, en het belooft een avond vol spanning, sensatie en ijshockey van topniveau te worden. Tickets voor de wedstrijd zijn nog verkrijgbaar, klik hier voor meer informatie.

Start een gesprek