Hijs Hokij vreest voor het voortbestaan van zowel het eredivisieteam als van de vereniging. Daarom luidt de ijshockeyclub de noodklok: er is geld nodig om de schade die geleden is door de coronacrisis te herstellen. Dinsdag bespreekt voorzitter Harry Vlaardingerbroek de problemen met de gemeente.
De financiële schade is groot. Het eredivisieteam kan sinds maart niet meer spelen. Ze mochten net naar de halve finales, maar vlak voor de eerste wedstrijd trok corona de stekker er uit. Die wedstrijden brengen normaliter veel geld in het laatje, omdat er veel supporters op af komen. ‘We praten over zo’n 50.000 euro’, aldus Vlaardingerbroek.
IJshockey is volgens Vlaardingerbroek de tweede sport in Den Haag en is In de anderhalvemetersamenleving moest de club terug van 1500 toeschouwers naar 500 toeschouwers: wat zorgt voor een verlies van 120.000 euro. In totaal is het verlies dus 170.000 euro. ‘En de gemeente helpt vooralsnog niet mee’, stelt Vlaardingerbroek.
De grootste kostenpost voor de vereniging is de ijshuur in De Uithof. ‘Jeugdleden betalen nu bij Hijs Hokij rond de 900 euro contributie voor een seizoen ijshockey’, vertelt Vlaardingerbroek. Daarvan gaat nu al bijna 90% op aan ijshuur. ‘Als dat ik de toekomst oploopt tot misschien wel 1200 euro, dan wordt de sport onbetaalbaar en houdt het ijshockey in Den Haag waarschijnlijk op te bestaan’, zo denkt Vlaardingerbroek.
Het grote verschil met andere ijshockeyclubs in Nederland is, dat De Uithof niet van de gemeente is en daardoor commerciële prijzen moet rekenen. Omdat andere ijsbanen gesubsidieerd worden, rekenen die een veel lagere ijshuur. ‘Dat kan wel zo’n 150 euro per uur schelen’, rekent Vlaardingerbroek voor, ‘en met 1000 uur per jaar is dat een flink bedrag’.
Verenigingsvoorzitter Esther Calame vindt dat ook de uitraling voor Den Haag moet worden meegewogen, ‘Als vereniging draaien wij al jaren in de top mee, zowel in de jeugd als in meerdere seniorendivisies’. Ze hoopt dan ook dat deze grootste en oudste IJshockeyvereniging van Nederland niet verdwijnt en nog jaren kan bestaan en dat ze mee kunnen blijven doen om de prijzen.
Tekst verder onder de video.
Topsportbeleid
Dinsdag bespreekt de voorzitter de financiële problemen met de gemeente. Hij vindt dat de gemeente moet bijspringen, we vragen ongeveer 40.000 euro steun ‘om ons te helpen en door te kunnen starten’.
Hij vindt het topsportbeleid van de gemeente dubbel. ‘Als we succes hebben, dan staan we in het theater en worden we gehuldigd. Nu gaat het iets minder en dan kijken we ook naar de gemeente: help ons!’, luidt de oproep van Vlaardingerbroek. ‘We doen nu een klemmend beroep. We zijn niet over een paar maanden weg: maar wel over één of twee jaar.’
De vergadering tussen de gemeente en Vlaardingerbroek zal plaatsvinden via een ZOOM-gesprek, maar naast fysieke afstand is er volgens de voorzitter ook mentale afstand. ‘Laten we hopen dat die overbrugt kan worden.’