Coach Henry Thom wil een ‘agressief ’ Hijs Hokij

Acht jaar lang stond Chris Eimers succesvol aan het roer bij Hijs Hokij, maar komend seizoen gooien de Haagse ijshockeyers het over een andere boeg. De Canadees-Duitse oefenmeester Henry Thom moet de successen zien te waarborgen.

Door Tim Beck (Den Haag Centraal)

‘Ik verlang van mijn spelers dat ze in een hoog tempo de aanval zoeken’

Voor spelers, fans en iedereen in Nederland die de ijshockeysport een warm hart toedraagt, zal het komend seizoen wennen zijn om iemand anders dan Chris Eimers voor de groep te zien in Den Haag. Ondanks een doorlopend contract besloten de beleidsbepalers van UltimAir Hijs Hokij dat het tijd was voor iets anders. Voor een frisse wind. De verbintenis van de succescoach werd ontbonden, Henry Thom (53) kwam als opvolger over van Hamburger Crocodiles. Voor de Canadees-Duitse coach kwam de toenadering van Hijs Hokij als een verrassing. “Tien dagen voordat de overeenkomst werd bekendgemaakt, namen ze contact met me op,” vertelt Thom. “We hebben met Hamburg een paar jaar terug tegen Hijs Hokij gespeeld. Of ze me daarvan herinnerden, weet ik niet, maar het verraste mij in elk geval. Vooral omdat ze iets totaal anders krijgen dan ze hadden.”

Voor de club is het verschil als dag en nacht, maar ook Thoms leven verandert drastisch met zijn stap naar Den Haag. In Duitsland woonde hij dicht bij de Oostzee en dus was verhuizen de enige optie. Lachend vertelt hij op z’n plaats te zullen zijn dicht bij de Noordzee. Ook wat betreft het ijshockey zelf wordt het een totaal andere ervaring voor Thom. “Het wordt hoe dan ook een flinke uitdaging,” beseft hij. “Eerder heb ik al twee jaar in Italië gewerkt en heb ik onwijs genoten van in het buitenland werken. Aangezien Tilburg een aantal jaren in de Duitse competitie speelde, ken ik de Nederlandse mentaliteit een beetje. Jullie zijn altijd gericht op verbeteren en ontwikkelen. Dat ijshockey niet zo groot is in Nederland was voor mij geen issue, want het verschilt sterk per regio. Bij Hijs Hokij komen veel mensen kijken. Het is aan ons om het nóg populairder te maken. Het is alvast een goede start geweest dat de finale om het kampioenschap en de bekerfinale live werden uitgezonden op televisie.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Henry Thom staat voor attractief ijshockey

Canada
Dat Thom op jonge leeftijd in de ban zou raken van ijshockey, was niet verrassend. Hij groeide op in het Canada van zijn vader en zoals een jonge Canadees betaamt, stond hij al vroeg op schaatsen. IJshockey was voor hem, als Canadees, net zo vanzelfsprekend als de basisdingen van het leven. “Alleen is het in Canada moeilijk om door te breken. Er is veel talent en daarbij is het al op jonge leeftijd big business. Er worden veel politieke spelletjes gespeeld. Toen ik stopte met school, ben ik naar het Duitsland van mijn moeder gegaan. Daar heb ik lang gespeeld, maar ik moest stoppen vanwege blessureleed. Vijf jaar lang heb ik toen voor mezelf gewerkt, maar nadien trok de sport me weer aan en ben ik begonnen als coach.” Eigenlijk was het niet zijn bedoeling om in Europa te blijven. Na een paar jaar ijshockey in Duitsland was Thom voornemens om terug te keren naar Canada. “Alleen ontmoette ik mijn huidige vrouw, kregen we een kind en trouwden we. En nu zit ik in Den Haag…,” vertelt hij lachend.

‘Mijn job is om zo veel mogelijk nieuwe banners aan de muur te krijgen’

“Ik heb een aantal gesprekken gevoerd met de club en ben naar Den Haag geweest om alles te bekijken. Bij Hijs Hokij zochten ze een trainer met een andere stijl. Naar een communicatief sterke coach. Ik ben een kalme persoon die niet snel zal schreeuwen. Ik probeer mijn spelers op een rustige manier te motiveren. Na de gesprekken met het management van de club had ik een uitstekend gevoel en voor mijn gevoel zaten we snel op dezelfde golflengte wat betreft datgene wat we samen willen bereiken.”

Flitsend
Op het ijs hoopt Thom een agressieve ploeg te zien. Niet dat hij van zijn spelers vraagt een tegenstander tegen de boarding te gooien of gemeen te spelen, maar hij ziet graag flitsend aanvalsspel in een hoog tempo. “Voor veel mensen gaat ijshockey misschien altijd snel, maar er zit natuurlijk wel verschil in speelwijze. Er zijn genoeg ploegen die afwachtend zijn en een passieve speelstijl hanteren. Ik ben anders. Ik verlang van mijn spelers dat ze de puck snel rondspelen en in een hoog tempo de aanval zoeken. Ja, de fans van Hijs Hokij mogen dan ook een attractief seizoen verwachten.”

Begin september komen spelers en staf bijeen voor de aftrap van het nieuwe seizoen. Als regerend kampioen van Nederland én winnaar van de nationale beker zal er deze jaargang weer veel worden verwacht van de ploeg van Thom. Op 23 september is de eerste officiële wedstrijd, want dan speelt Hijs Hokij de strijd op de Super Cup tegen rivaal UNIS Flyers Heerenveen. “Begin september staan we voor het eerst op het ijs. Al is het dan nog even aanpassen, omdat we alleen buiten Den Haag het ijs op kunnen. Later in de voorbereiding verandert dat. Het doel komend seizoen is uiteraard om zo veel mogelijk te winnen. In Nederland zijn drie prijzen te pakken en als toetje is er nog de BeNe League. Het is mijn job om zo veel mogelijk nieuwe banners aan de muur te krijgen in De Uithof!”

Start a Conversation