Clubs trekken stekker definitief uit seizoen 2020-2021

De vijf Nederlandse ijshockeyclubs uit de BeNe League: Cairox Hijs Hokij, Snackpoint Eaters Limburg, UNIS Flyers Heerenveen, Select 4-U Nijmegen Devils en Zoetermeer Panters, hebben na onderling overleg besloten dit seizoen niet meer te starten met een competitie. Dit geldt zowel voor de BeNe League als het Nederlands kampioenschap en de Bekercompetitie. Dit betekent dat het seizoen 2020-2021 geen winnaar kent en definitief ten einde is.

De clubs hadden al eerder besloten een start van de BeNe League uit te stellen tot in december van dit jaar. De maatregelen rondom COVID-19 maakte het vrijwel onmogelijk om een competitie op te starten. Vorige week kwam er een mogelijke verruiming van deze maatregelen door de overheid. De BeNe League werd als topcompetitie aangemerkt en dat betekende dat ijshockeywedstrijden en trainingen zijn toegestaan onder een strikt geldend protocol.

Inmiddels zijn de eisen van het protocol duidelijk geworden. De vijf Nederlandse clubs hebben het protocol uitvoerig bestudeerd en moeten helaas constateren dat het niet realistisch is om nog een fatsoenlijke en verantwoorde competitie te gaan spelen. De financiële en organisatorische risico’s zijn te groot voor de clubs. De clubs hebben de volgende opsomming gemaakt:

  • Er zijn geen toeschouwers toegestaan bij wedstrijden en daardoor geen inkomsten mogelijk uit recettes.
  • Opbrengsten uit sponsoring zullen minder zijn bij het ontbreken van publiek op de tribunes.
  • Protocol eist twee keer per week testen van de selectie en begeleiding op COVID-19. Dit is een aanzienlijke extra kostenpost voor elke club.
  • Er is een groot risico m.b.t. het ordentelijk laten verlopen van een competitie. Besmettingen zullen een directe uitwerking hebben op het speelschema met het verplaatsen en uitvallen van wedstrijden.
  • Een grensoverschrijdende competitie als de BeNe League heeft te maken met verschillende protocollen in de verschillende landen.
  • Er is slechts nog maar een beperkte tijd beschikbaar voor het spelen van de wedstrijden. Inclusief een voorbereidingstijd zijn er onvoldoende speelweekenden over. De clubs moeten rekening houden dat de ijsbanen uiterlijk eind maart 2021 dicht gaan.
  • Zoetermeer Panters heeft geen ijs meer beschikbaar door kostenreductie van de ijsbaan in Zoetermeer. Dit ten gevolge van de maatregelen van de overheid.

Vizier op 2021-2022
“Dit is natuurlijk ontzettend jammer, maar deze beslissing was onvermijdelijk”, zegt Cairox Hijs Hokij-voorzitter Harry Vlaardingerbroek. “Ondanks dat we alles geprobeerd hebben, maken alle protocollen en eisen het onmogelijk om te starten aan een competitie. Daarom is er met alle Nederlandse BeNe League clubs besloten om de stekker eruit te trekken. Het is beter om onze tijd en energie nú op het nieuwe seizoen van 2021-2022 te richten”, aldus Vlaardingerbroek.

Einde seizoen
De clubs vinden het bijzonder jammer dit te moeten besluiten. Natuurlijk wil iedereen graag wedstrijden spelen, maar dan wel in een verantwoorde financiële en organisatorische omgeving. Dit betekent dat de clubs zich nu gaan richten op een start in september voor het seizoen 2021-2022 en hopen dat dan alles weer zo goed als normaal en iedereen bovenal gezond is.

Start a Conversation